неделя, 4 декември, 2022
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХапчетата за разстройство имат и риск - потискат перисталтиката

Хапчетата за разстройство имат и риск – потискат перисталтиката

Повръщане, разстройство и температура – типичните бетни стомашни неволи могат да провалят и най-романтичния отпуск. „Понякога, най-вече когато са с дете, пациентите пристигат директно със саковете от почивката. В Инфекциозната болница имаме сектор „Северно Черноморие“, „Южно Черноморие“ и няколко легла „Гърция“ и „Турция“, шеговито обяснява доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в лечебното заведение.

д-р Атанас МангъровКак да се пазим от чревни инфекции

Дизентерията, салмонелозата, ентеро- и ротавирусите, хепатит А и хранителните отравяния са заболявания, от които всеки може да се предпази. Има няколко стъпки, които трябва да направи, след като вече са станали част (основна част) от живота му за около седмица-две.

Острите чревни инфекции могат да бъдат както вирусни, така и бактериални. Бактериалните се характеризират с основно познатия на всички дискомфорт, състоящ се от температура, повръщане и престой в тоалетната. Вирусите са причинители на лятното неразположение в 70 – 80% от случаите.

Този процент расте, тъй като бактериалните проблеми намаляват през годините поради подобряването на обществената хигиена под формата на ВиК, хладилници и т.н. При вирусите също има тенденции. „Преди 2 години повечето хора, които се връщаха от морето, бяха с ротавируси. Миналата година бяха с ентеровируси и по-специално със синдрома „ръка, крак, уста“ или с афти по устата и обриви по дланите и ходилата. Миналата година в Пловдив, Пазарджик, Смолян имаха епидемия и около 150 случая с вирусни менингити, които са друга форма на ентеровирусна инфекция“, разказва доц. Мангъров.

Ротавируси и ентеровируси се срещат целогодишно

ротавирусВсъщност летните вируси несправедливо са наричани така, тъй като са целогодишни. Добиват обаче по-голяма популярност през лятото, когато човек сменя средата и попада на места с голямо струпване на хора и с инфраструктура, отговаряща на много по-малък брой жители.

Делят се на два основни типа – ротавируси и ентеровируси (размножаващи се в лигавицата на червата). Положителното при вирусите е, че човек развива имунитет, докато бактериите могат да повтарят до безкрай. Лошото обаче е, че вирусите, специално ентеровирусите, са стотици видове и дори и да сте изкарали някои от тях, можете да попаднете на друг. Допълнителното усложнение на ниво превенция е, че се пренасят и по-въздуха (въздушно-капково) и колкото и добра хигиена да спазвате, оставате потенциална жертва. Бихте помогнали на себе си само ако избягвате места с голямо струпване на хора. А пращането на детето в общия басейн към хотела например е равносилно на посещение в детска градина, обясняват специалистите.

Ротавирусите разболяват малки деца, но и възрастни

По-големи шансове да бъдете пропуснати имате при ротавирусите, тъй като се делят на няколко групи и са по-типични за малките деца. „Ние се сблъскваме с тях още в ранната си детска възраст, но това не пречи, ако не сме карали, да се разболеем и като възрастни. Често идват майки с деца с ротавируси, които няколко дни по-късно се разболяват“, разказва доц. Мангъров.

Плюсът при ротавирусите е, че има ваксина за тях, която се дава през устата до шестмесечна възраст и обхваща всички групи на вируса. „Не пречи да се приложи и при по-големи деца. Ако сте възрастен, най-вероятно вече сте карали ротавируси в детството“, коментира доц. Мангъров.

Бактериите може да предизвикат язвички по червата

При бактериите за съжаление няма възможност да се развие имунитет. Друг недостатък е, че и симптомите при бактериални инфекции са малко по-неприятни, отколкото при вирусните, като по време на престоя в тоалетната се забелязват примеси на кръв и слуз, предизвикани от малки язвички по лигавицата на червата.

Плюсът е, че са по-рядко срещани, тъй като е необходимо да има много сериозно погазване на хигиенните норми. Иначе списъкът от бактерии също е дълъг – кампилобактер, йерсиния, ешерихия коли. Заразяването с някоя от бактериите, предизвикващи стомашно-чревни разстройства, се предизвикват от поглъщане.

Дизентерия у нас почти не се среща

„Дизентерия почти няма в България в днешно време, защото обществената хигиена все пак не е от най-лошите. Заболяването се среща в Индия, Африка, Пакистан, Бангладеш. Все пак тук населените места са водоснабдени и имат канализация. Може да има единични случаи, но са много малко. Взривове от дизентерия се получават от храни, когато някой много грубо не спазва хигиенните задължения и норми“, обяснява доц. Мангъров.

Салмонелозата се разпространява чрез животински продукти

От време на време обаче има единични случаи на салмонелоза, което е друг вид бактериално-чревна инфекция. Там заразата се разпространява чрез животинските крайни продукти. Тоест източникът са или яйца, или всичко друго, което може да бъде замърсено в процеса на обработка или в процеса на съхранение – селскостопански продукти, плодове, зеленчуци, месо – най-често птиче.

„Скоро например бяха намерили в една партида птиче месо салмонели, като това заразяване се е случило в кланицата при неспазване на правилата“, спомня си доцентът. За да се зарази човек от салмонела, трябва да изяде няколко милиона микроба, като килограмите на потърпевшия не са без значение. Затова и когато децата ядат жълтъци наравно с родителите си, децата се разболяват, а родителите не, защото не могат да достигнат до необходимата инфектираща доза.

Как се лекуват стомашно-чревни инфекции

Неразположението при стомашните чревни инфекции трае 1-2 седмици (и седмица по-дълго при бактериалните, тъй като там пораженията върху лигавицата са малко по-големи). Плюсът е, че не остават трайни увреждания. В редки случаи само при салмонелозата може да се стигне до по-продължително носителство и това може да създаде някаква опасност, тъй като човек не разбира, че е носител.

Това, което може да направи пациентът при появата на симптомите, без значение дали са предизвикани от бактерия или от вирус, е да им се отдаде, тъй като те са защитният механизъм за справяне с проблема. Поглъщането на медикаменти, които имат за цел да намалят престоя ви в тоалетната, може да е добър вариант, ако летите със самолет. Те обаче потискат перисталтиката на червата и няма да ви позволят да изхвърлите отровите от организма.

Какво да включва диетата

Това, което трябва да се направи обаче, е пациентът да започне строга диета на сухари, бисквити и т.н. (картофите, морковите и други не са диета в необходимия смисъл, предупреждават лекарите). Ако става въпрос за кърмаче, майката трябва да продължи да го кърми, защото няма нищо по-диетично от кърмата. Ако бебето е на изкуствено хранене, трябва да се премине на специална диетична храна, предназначена за подобни инфекции.

Как да се борим с дехидратацията

Това, към което обаче трябва да е внимателен пациентът, е дехидратацията. „Дехидратацията е нещото, което вади човека от равновесие. За един възрастен е по-трудно, но за едно дете, особено при едно кърмаче, това се случва доста бързо“, коментира доц. Мангъров.

За да се хидратирате отново, или трябва да се използват перорални разтвори, които да се доближават до формулата на Световната здравна организация – трябва да съдържа натрий, гликоза, калий и бикарбонат или цитрат в определени концентрации.

Скоростта, с която се усвоява тази течност, е 10 милилитра на килограм тегло в час, т.е. ако 6-7 кг дете пие такъв разтвор, то усвоява 60-70 мл в час, ако става въпрос за възрастен, който е 60-70 кг, усвоява 600-700 милилитра, което е все едно, че върви система с една много прилична скорост. Единственият недостатък е вкусът – като на морска вода със захар.

Кои лекарства са подходящи

Що се отнася до по-специалните медикаменти, има лекарства, които могат да намалят продължителността и тежестта на симптомите при някои от бактериалните инфекции, като дизентерия или холера например. При салмонелозата обаче голяма полза от лекарства няма. Може да се приемат и лекарства, които блокират активната секреция на вода и електролити в червата, но само когато количеството вода е необходимо да бъде намалено.

Причините за хранителните отравяния са известни, това е главно неправилното съхранение. Има храни, в които са се появили токсини вследствие на замърсяването с микроби, които често може да не са патогенни, но се размножават в храните. Дори не е задължително да променят визуалните и вкусовите качества на храната. Затова е особено важно да не се консумира храна, която предизвиква и най-малкото съмнение.

Хепатит А е болест на мръсните ръце

Сред инфекциите, нарастващи с промяната на климата към по-топло, е и хепатит А. Епидемиите от него протичат на вълни на всеки 5-6 години, когато се натрупа неимунизирано население и не се спазва висока лична хигиена. Точно през миналата година бяха регистрирани множество такива случаи в Пловдив, Хасково, Стара Загора и София.

Инкубационният период на хепатит А е 50 дни, като острата фаза на заболяването трае 3-4 седмици, а целият период на възстановяване – 3-6 месеца. Заболяването не хронифицира и за разлика от другите хепатити, при които 3-4% процента от случаите завършват фатално, при хепатита на мръсните ръце такава опасност няма.

Само в 20% от случаите заболяването протича с тежка жълтеница, но има случаи, при които пациентът изобщо може да не разбере, че е болен. „В България при хората над 40-годишна възраст много малко са тези, които нямат антитела срещу хепатит А – въпреки че нямат спомен да са боледували. На север като Германия, Швеция и т.н. е обратното – много малка част от хората имат антитела“, обяснява доц. Мангъров и допълва, че за всички възрасти най-добрата профилактика срещу хепатит е ваксината.

Ина Димитрова

СНИМКА: АРХИВ

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -