петък, 24 март, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеФибринолизата при инсулт може да провокира откъсване на малки тромби

Фибринолизата при инсулт може да провокира откъсване на малки тромби

Инсултът понякога застига болния внезапно и той попада в най-близката болница, преди да се изясни диагнозата. Не навсякъде обаче разполагат с добра неврология, качествена апаратура и опитни специалисти. При някои видове инсулт обаче трябва да се действа бързо – до 3-ия – 6-ия час, обяснява доц. Красимир Генов, началник на клиниката по неврология във ВМА. Само така може да се гарантира оцеляването на пострадалия.

Приложат ли се съвременните стандарти, може да се очаква че 80, дори 90 на сто от болните ще се възстановят успешно, добави той.

КАКВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СА НЕОБХОДИМИ ЗА ДИАГНОЗАТА

Добрите медицински практики налагат болният задължително да се види на скенер или компютърен томограф, казва доц. Генов. Така се разбира дали става дума за хеморагичен или исхемичен инсулт. При първия има спукан мозъчен съд и се наблюдава кръвоизлив, а при втория – съдът е запушен от тромб. По-нататък се прави и доплерова сонография – сканиране на съдовете. С нейна помощ се уточнява има ли промени в съдовете. Преценява се необходимостта от неврохирургическа операция.

Лечението на инсулт включва различни медикаменти

Лечението на исхемичните инсулти е основно с тромбоцитни антиагреганти, ноотропни и вазоактивни (съдоразширяващи) медикаменти. При кръвоизливите, които са вътре в самия мозък (паренхим), лечението е само симптоматично – на болката, главоболието. При нужда се изписват медикаменти за коригиране на хипертонията, холестеролът, кръвната захар и ритъмните нарушения. Те са основните рискови фактори.

Особено опасен е кръвоизливът между мозъчните обвивки. Той може да доведе до бърза смърт. Обикновено такъв инсулт се дължи на разкъсана мозъчна аневризма. Тя се лекува с операция. Ако кървенето не може да бъде спряно с терапевтични или неврохирургични методи, често се стига до тампонада на мозъчните структури – вклиняване. Мозъкът получава оток, който го притиска надолу. В крайна сметка се блокират центровете на дишането и сърдечната дейност, а пациентът умира.

Инсултите могат да се проявят в различни форми

Когато има тромбоза на голям съд, болните изпадат в безсъзнание или кома. При по-леките инсулти лечението продължава 12-18 месеца, включително в болница за долекуване, каквито са старите санаториуми. Рехабилитацията е различна. Освен двигателна тя може да бъде говорна и когнитивна (при променена памет и внимание), прилага се и психотерапия. Всичко това в комбинация с медикаментите прави лечението успешно. Болният обаче също трябва да участва активно, да промени рисковите фактори на живот и да се движи.

В медиите се чуват и критики за закъсняла с няколко часа медицинска помощ, когато пациентът загива. Толкова бърза смърт при инсулт застига главно хората, които от дълги години са имали нелекувано заболяване като хипертония или диабет. Ако те години наред са пренебрегвали препоръките на лекарите за медикаменти и промяна в начина на живот, инсултът може да завърши фатално дори тези болни да постъпят навреме в болница.

МЕТОДЪТ НА ФИБРИНОЛИЗАТА

се прилага с успех при исхемичните инсулти. При него тромбът се разбива с лекарства, но не е подходящ за всеки пациент. Прилага се в  специализирани клиники – за София това са ВМА, „Св. Анна“, „Света Екатерина“, ИСУЛ, „Св. Наум“ и „Токуда“. Трябва обаче много точно да се прецени дали пациентът е подходящ, казва доц. Генов. Тромбозата трябва да е на голям мозъчен съд и да причинява сериозно увреждане – пареза или парализа от едната страна на тялото.

Кои са противопоказанията за метода

Фибринолизата има и много противопоказания – ритъмни нарушения, злокачествена хипертония, атеросклероза, отлагане на плаки в съдовете. Ако те не се спазят, има риск болният да загине. Фибринолизата може да провокира малки тромбчета да тръгнат към малките съдове и да ги запушат. Тогава пак се развива инсулт. За преценката си лекарите следват протокол.

При правилно лечение очакванията са пациентът да се възстанови до 1 г. или 18 месеца. Болните обаче трябва да следват стриктно препоръчаната рехабилитационна и терапевтична схема. Понякога хората се чувстват добре след 3 месеца и спират лекарствата, но 6 месеца по-късно получават отново инсулт, и то тежък.

СНИМКА: ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -