сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСъстоянието на Дуков критично заради преплитане на червата

Състоянието на Дуков критично заради преплитане на червата

Преплитане и срастване на тънките черва са усложненията, които станаха причина Дим Дуков вече трета седмица да лежи в реанимацията на болница „Доверие“, съобщих източници оттам. Състоянието му било  много тежко, но въпреки това лекарите се борят за живота му. Бившият коафьор и монах обаче не е изпадал в кома.  Поставен е на командно дишане, като го държат и леко упоен, за да се подпомогне организмът му да се справи сам. 

Стара травма от 1999 г. – спукване на далака е в основата на здравословните проблеми на Дуков, обясниха запознати медици. Тогава той е опериран, но години по-късно започнал да чувства тежест в стомаха, която се засилвала. На 9 януари 202 г. той постъпил в болница „Доверие“  за операция на корема, която да ревизира старата. Седмица-две по-късно той се чувствал добре, но в един момент се оплакал от симптоми, които насочили лекарите към подозрения, че става дума за остра чревна непроходимост – преплитане на червата. Правят му втора операция, която потвърждава  диагнозата. Лекарите разплитат червата, но дни по-късно състоянието на Дуков отново се влошава. Организмът му реагирал бурно на операциите с нови сраствания. Всеки път червата му са сякаш още по-преплетени. Налага се да изрежат около една трета от тях. Хроничните процеси, които са ги увреждали години наред, оказват влияние. Тъканите на тънките му черва са изтънели и това пречи на възстановяването му, обясняват лекари. Някои от тях признават, че не са виждали досега сплетени на такава голяма топка.   

Подобни операции в „Доверие“ са правени на много други пациенти, но те се възстановявали бързо. Специалистите предполагат, че лошото общо състояние на Дуков преди операциите също е изиграло роля. Заради стомашните си проблеми той се хранел зле. Засега медиците изчакват и се въздържат от категорични прогнози за състоянието му.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -