сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаЗатворници учат събратята си как да се пазят от СПИН

Затворници учат събратята си как да се пазят от СПИН

Десет затворника в София бяха обучени да преподават на други лишени от свобода как да се пазят от ХИВ и СПИН, кръвно и сексуално преносимите инфекции, съобщиха от здравното министерство.  Пилотният проект се осъществява по програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария с активното партньорство на затвора в София.

След успешно издържан тест десетте ученика получили сертификати за завършено обучение и вече могат да предават знанията си и да разпространяват предпазни средства и здравно-образователни материали на лишените от свобода в техните отряди. Международният опит показва, че подобни програми имат позитивен ефект върху затворниците, като им дават възможност да променят цялостния си начин на живот. Преподавателите на принципа „равни обучават равни“ не заместват професионалистите, а допълват работата им. Най-голямото предимство на този метод е, че той позволява да се установяват стабилни отношения с останалите затворници, персонала и ръководство на местата за лишаване от свобода.

През тази година 432 души се възползваха от антивирусната терапия, която държавата осигурява на всички нуждаещи се в пет сектора към Инфекциозните клиники в София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Плевен. За тази цел бяха осигурени 21 медикамента на стойност 7,9 милиона лева. За да няма недостиг на лекарства в нито един момент е създаден и резерв от медикаменти на стойност около 1 млн. лв. Прилагането на антиретровирусната терапия удължава живота на пациентите, подобрява имунния им статус и подобрява качеството им на живот.

Освен това в страната работят седем здравно-социално центъра в ромска общност, в които се предоставят услуги по превенция на ХИВ/СПИН. На 1 декември беше открит последния такъв в кв. Столипиново в Пловдив. Също така в страната функционират 19 постоянно действащи кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН (КАБКИС). В тях всеки човек може да разбере какъв е актуалният му здравен статус, както и да получи консултация на тема ХИВ/СПИН. Благодарение на дейността на МЗ и неправителствения сектор за популяризиране на превенцията на това заболяване разпространението му в страната е ограничено. Близо 1500 са регистрираните ХИВ-позитивни. За първи път през тази година броят на новоинфектираните млади хора намалява. До средата на ноември в страната има 63 новорегистрирани младежи от 17 до 29 години с ХИВ, което прави 38% от всички нови случаи. През 2010 г. младите хора в тази възрастова група бяха 55% от новорегистрираните серопозитивни лица. Освен това долната възрастова граница през 2010 г. бе критично понижена до 15 години. През тази година тя вече се покачва на 17 години.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -