вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМинистър Константинов: Ведомствените болници са анахронизъм

Министър Константинов: Ведомствените болници са анахронизъм

Ведомствените болници са анахронизъм от социалистическо време и нямат място в съвременното здравеопазване, каза министър Стефан Константинов в белодробната болница „Света София“, където откри ремонтиран сектор за деца с открити форми на туберкулоза. Преди повече от 20 г. те гарантирали обслужване с предимство на служители от МВР, транспортното или военното ведомство. Сега обаче вече нямало нужда от тях в този им вид.

Не било нормално тези болници да получават пари както от здравната каса, така и от министерствата или Министерски съвет. В МЗ очакват ясни разчети за актуалното състояние от министерствата, под чиято шапка отчасти са Транспортна и МВР болница, а също и Военномедицинската академия. Слухове за закриването на Траспортна болница вървят отдавна, но според министър Константинов още нищо не е решено. ВМА ще остане във вида, в който е сега, като юристи все още работят върху процедурата за евентуалното сливане с МВР болница.

Медицинските изделия – импланти, ушиватели и т.н., които не се покриват от Националната здравноосигурителна каса, да се доставят на пациентите само през болничните аптеки. Тази идея е залегнала в предложените промени в Закона за здравето, подготвени от МЗ, каза още д-р Константинов. Контролните органи на ведомството отдавна знаят, че един и същи материал се продава на крайните потребители с разлики в цената от 300-400%. Затова в момента се подготвя регистър на медицинските изделия, който ще бъде готов до октомври 2012 г. Той ще бъде качен на сайта на Изпълнителната агенция по лекарствата, за да могат пациентите да се ориентират по-добре. Всяка болница пък ще излага на видно място информация какво е платила за консумативите по обществената поръчка. Тя ще ги препродава на пациентите без надценка.

Министър Константинов ще стане орисник на Бебе на 2011 г. Конкурсът на сп. „9 месеца“ се провежда за 13-и път и търси последното бебе, родено през 2011 г., и първото за 2012 г. Ако се окаже, че в един и същи час са се родили повече деца, ще се тегли жребий.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -