сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноГинеколог слагал силикон нелегално

Гинеколог слагал силикон нелегално

`  Гинеколог от столична болница се подвизава като пластичен хирург, без да има право да практикува занаята, съобщи доц. Димитър Евстатиев, национален консултант и председател на асоциацията на пластичните и естетични хирурзи. Докторът поставял нелегално силиконови импланти и лъжел пациентите си, че е квалифициран.

От здравното министерство обещаха да направят проверка по сигнала. Сигналът идва на фона на истерията, която се разгоря в повечето западноевропейски страни заради некачествените и „отровни“ както ги наричат медиите там подплънки на фалиратала френска фирма „Поли имплант протез“ (ПИП).

От данните на агенцията по лекарствата става ясно, че до средата на 2010 г.,  когато производството им бе преустановено, у нас са внесени около 3500 чифта от гърмящия френски силикон. Точна статистика няма, но поне 1500 българки са се разкрасили с подплънките на „Поли имплант протез“. Западни лекари намекнаха, че изтичането на гел от тях води до здравословни усложнения и дори рак.

Нека жените погледнат паспорта за силикона си и ако той е от френската фирма, да посещават лекаря си на всеки 6 месеца. Така д-р Страхил Ефремов и доц. Евстатиев изразиха позицията на българските пластични хирурзи по повод скандала с имплантите на ПИП. Колегите им от Франция директно призоваха жените да махнат рисковия силикон. У нас препоръчват подмяна, само ако „подплънките“ са спукани или пък жената напипа бучка в гърдите. Процедурата по отстраняването ще струва около 500 евро. Ако жените нямат паспорт за силикона, нека попитат хирурга си, той пази документацията, каза още специалистът. Агенцията по лекарствата нямала вина за вноса на некачествения силикон, защото документите на производителя били изрядни. В тях не пишело, че в някои партиди е използван технически вместо медицински гел за пълнеж.

За да има повече прозрачност колко и какви импланти се употребяват в България, асоциацията на пластичните хирурзи настоява да се въведе проследяване на силиконовите импланти. Сега агенцията по лекарствата описва само какви количества са постъпили. Клиниките да подават информация на кого са поставени подплънките, призова доц. Евстатиев. Така при съмнение за некачествено изделие, както в случая, пациентките можело да бъдат издирени и извикани на преглед.

Пластичните хирурзи у нас не приемат да се въведе забрана за силикона до определена възраст, защото била ограничаване на правата. Млади момичета имали медицински проблеми, които налагали корекция. Доц. Евстатиев призна, че браншът се е комерсиализирал и сериозни интервенции като поставянето на импланти се представяли като безобидни и безрискови.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -