четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаВсяка четвърта онкоболна жена е с рак на гърдата

Всяка четвърта онкоболна жена е с рак на гърдата

Ракът на гърдата заема 25,8% от всички онкологични заболявания в женския организъм, съобщи д-р Евгений Василев от Втора гинекология за онкохирургия на млечната жлеза на Първа САГБАЛ „Св. София“ наа кръгла маса в парламента по проблемите на това заболяване. В България всяка година диагнозата се поставя на около 3800 жени, а около 1200 умират от болестта. В световен мащаб, а България не прави изключение, се наблюдава тенденцията честотата на рака на гърдата да се покачва най-рязко при жените след 40-годишна възраст. Данните сочат, че заболяването се проявява средно годишно при 136 българки във възрастта 35-39 години. След 40-годишна възраст до 80 години се наблюдава рязък скок на заболеваемостта.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
ОКТОМВРИ: Таргетни терапи срещу рака на гърдата
Половината българки с рак на гърдата не знаят, че са болни
Откриха: Ракът на гърдата атакува по време на менструация!
Българките с рак на гърдата притежават две специфични генни мутации

„За прогнозата на рак на млечната жлеза най–важен е моментът на поставяне на диагнозата“, каза доц. Георги Байчев от Клиниката по гръдна хирургия към ВМА. Той даде примр със САЩ, където 26.6% от новодиагностицираните са в III и IV стадий и само 0.7% са в 0 стадий. „Това се дължи на ниска здравна култура и стил на живот, генериращ онкологичен риск“, каза доц. Байчев. Ракът на млечната жлеза е най-честото и най-скъпо онкологично заболяване в САЩ, което генерира годишно разходи за около 31 млрд. долара, включващи: 16.5 млрд. за диагностика и личение, 12.1 млрд. загуби от нетрудоспособност и смъртност и 2.5 млрд. за научни проучвания.

Проф. Генка Петрова – президент на българското представителство на Международното общество за фармакоикономически проучвания и анализи (ISPOR), изтъкна, че за да имат достъп пациентите до повече нови и ефективни терапии, е необходимо да се въведат иновативни модели на ценово договаряне.

Доц. Димитър Калев от Клиниката по медицинска онкология към УМБАЛ „Св. Марина“- Варна отбеляза, че създаването на Национален електронен регистър, специализиран за пациенти с карцином на гърда, може да оптимизира проектирането на бюджета и контрола на разходите за лекарствено лечение. Освен това регламентирането на предоперативния анализ може да спести следоперативни лекарствени процедури и разходи. По време на форума бе излъчена кратка версия на документалния филм „Тя, Невидимата…“, който разказва личната история на онкоболна жена.

В рамките на форума представители на държавни институции, съсловни организации в сферата на здравеопазването, на професионални и пациентски организации и директори на лечебни заведения обсъдиха възможностите за профилактика, скрининг и лечение на рак на гърдата, както и алтернативите за подобряване на достъпа на българските пациенти до съвременна терапия.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -