Половината българки с рак на гърдата не знаят, че са болни

PRINT
  • Според официалната статистика с рак на гърдата е едва една от 22 жени
  • Всяка трета диагноза се слага, когато е твърде късно за ефективно лечение
  • Нов метод във ВМА открива тумора 8 месеца преди да стане видим на мамограф

Над половината жени с рак на гърдата у нас не знаят за заболяването си. Според официалната статистика болестта застига една от 22 жени. За сравнение обаче в САЩ засегнатите са една на всеки осем жени. Според доц. Георги Байчев, един от водещите гръдни хирурзи у нас реално една от 10 българки има рак на гърдата, просто над половината не са ходили на лекар и не подозират за заболяването си.

Лоша оценка на здравната ни система е фактът, че всяка трета жена получава диагнозата, когато болестта вече е в трети или четвърти стадий, тоест – твърде късно за лечение. През август оперирах за първи път от много години пациентка с карцином ин ситу – тогава туморът е съвсем в начален стадий и е напълно лечим, изтъкна доц. Байчев. Жената е открита толкова рано в рамките на първата национална скринингова програма „Спри и се прегледай“.

Мечтата на всеки онколог е пациентите му да са с „ин ситу“ карциноми, защото тогава заболяването се овладява напълно със съвременните терапии, каза още специалистът. Във ВМА разполагат със съвременни диагностични методи, които позволяват при жени с фамилна обремененост да се откриват туморни клетки до 8 месеца, преди те да са станат видими за мамографа. Вече има и модерни ехографи, но златният стандарт като изследване за откриване рака на гърдата си остава мамографът, подчерта доц. Байчев.

Ранна диагностика обаче може да се постигне само ако държавата инвестира повече пари за профилактика. В Австралия например за рака на гърдата се харчат 331 млн. долара, като една трета от парите отиват за скрининг – при него на преглед се викат здрави жени, избрани на случаен принцип в определена възрастова група. Резултатът е, че половината от новооткритите случаи са в начален стадий.

За да има успех една скринингова програма, тя трябва да обхване с преглед на мамограф поне 70% от рисковата възраст между 50 и 69 г. Това прави около 500 000 жени у нас. По проекта „Спри и се прегледай“ у нас до края на декември е предвидено да се прегледат 50 000 жени, което е една десета от необходимото.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Половината българки с рак на гърдата не знаят, че са болни беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *