четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаСпермидин пази мозъка от деменция

Спермидин пази мозъка от деменция

Учени от Берлинската болница “Шарите” провеждат проучване, чиято цел е да изясни дали веществото спермидин може да пази от болести като деменция, паркинсон и алцхаймер или поне да забави отключването на болестта.

Спермидин е вещество, което се среща в по-големи количества в някои продукти като отлежало сирене (пармезан), пшеничните кълнове и варивата. Човешкият организъм също го синтезира. Той помага да се изхвърлят увредените клетки. Сега правителството на Германия финансира проекта Smart­Age, чията цел е да установи дали субстанцията може да повлияе на паметта и способността за учене, ако се приема по-интензивно и чрез храната.

Тримесечно проучване показало подобрение в паметта

вариваВ проучването участват 100 души, които в продължение на 1 година вземат по таблетка със спермидин към храната. Доброволците са здрави възрастни, чиято памет по собствена преценка се е влошила леко. Първите изводи след три месеца били обнадеждаващи. Не са установени странични ефекти. Невропсихологичните тестове показали подобрение в паметовите функции на мозъка.  

Причината за невродегенеративните заболявания като алцхаймер и паркинсон е плака, която се отлага в мозъка. Спермидин успява да се справи с тези отлагания по свой начин. Той успява да “излъже” мозъчните клетки, че ги заплашва глад. Така те посягат към плаката, която се състои от протеини, и я използват за храна.  

Същият ефект би могъл да се постигне и чрез намален прием на калории, смятат берлинските учени. Спермидин спада към субстанциите, които тялото само произвежда, когато излиза от равновесие – например при постене. Този подход обаче е труден за прилагане дълго време, а и при възрастните хора често диетата, ограничаваща прекалено калориите, не е подходяща. Затова учените стигат до идеята да доставят на организма спермидин допълнително чрез храна или добавка.  

Добавките не заменят балансираното хранене

Подобни профилактични подходи ще имат все по-голямо значение в бъдеще, изтъкват немските учени. Болестите, които постепенно, но неизбежно влошават паметта, не могат да се лекуват. Веществото спермидин няма да промени това, но според невролога проф. Агнес Фльоел от „Шарите“ вероятно ще може да забави началото на болестта с няколко години.

В допълнение тя казва, че който се надява с няколко хапчета за в бъдеще да се предпази от деменция, греши. Хранителните добавки не могат да заместят балансираното хранене и здравословният начин на живот.

Ако човек има усещането, че паметта му отслабва, най-добре да потърси невролог за изясняване на състоянието си възможно най-рано. Зад подобен симптом може да се крие и друг здравословен проблем като например заболяване на щитовидната жлеза, депресия или дефицит на витамин В12.

Други препоръки за профилактика на деменцията

  • Пазете се от диабет, високо кръвно или наднормено тегло като се правите редовно профилактични изследвания и прегледи;
  • Бъдете активни физически;
  • Поддържайте социални контакти;
  • Храната ви трябва да включва повече пресни плодове и зеленчуци (поне 0,5 кг дневно), варива, риба и ядки;
  • Намалете червеното месо и захарта.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -