четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНиското самочувствие е заразно

Ниското самочувствие е заразно

Ако човек е отворен за положителна критика от страна на семейството и приятелите си, дори и в трудни времена, това ще му помогне да поддържа самочувствието си, установиха в университетите на Ватерло и Уилфрид Лорие. Учените направили този извод след като изследвали 113 студенти, съобщава порталът Yahoo.

Оказва се, че негативната нагласа в живота отключва верижна реакция: хората вярвали, че провалът им е пряко свързан с тяхната безполезност. В резултат хората с ниско самочувствие искали околните да ги видят в същата светлина, в която се възприемат те самите. Затова и те често не отговаряли на положителните коментари. Няма особен смисъл да се опитвате да развеселите тези хора, казват учените. Опитите да подобрите самочувствието им може да доведе до това, те да ви сметнат за досаден.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Жените преживяват стреса по-тежко
Кои са 10-те най-големи страхове на мъжете 
Как да преборим стреса на път за работа

Ако все пак сте се решили на такава стъпка, изберете съчувствието като подход. Признайте, че самооценката на другия е много ниска. В противен случай, опитите да го насърчите като го мотивирате може да доведе до снижаване на собственото си самочувствие. Работата е там, че ниското самочувствие е заразно. За щастие, има и добра новина. Ако потиснатият човек е отворен към опитите на приятели и близки да разтълкуват в положителна светлина фактите, това може значително да подобри самочувствието и състоянието му. Проучването е публикувано в Journal of Personality and Social Psychology.

Източник: Yahoo

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -