Жените преживяват стреса по-тежко

PRINT
заседнал живот

Жените се сблъскват по-често с трудности на работното място, а и преживяват стреса там по-тежко, показа изследване на повече от 1500 души, проведено от Американската психологическа асоциация. Над половината анкетирани – 54%, смятат, че са по-ниско платени, отколкото е приносът им към компанията, а 61% не са доволни от липсата на възможности за кариера, пише руското издание „Ведомости“.

Работодателят не ми дава възможности за професионално развитие и не цени работата ми – на това мнение са 32% от жените. Според експерти тази ситуация води до повишени нива на стрес поради две причини: на първо място, това е удар по самочувствието, а на второ – заради кризата все повече и повече семейства разчитат и на втората заплата, която носи съпругата.

Получава се порочен кръг. Според Дейвид Позен, автор на „Работата те убива? Препоръки на лекари как да победим стреса на работа“, хроничният стрес намалява производителността. В такава ситуация човек не може да мисли трезво, страда краткосрочната му памет и способността за вземане на решения.

В резултат нараства броят на пропуснатите работни дни, нарастват разходите за медицински грижи. Стресът на работното място е причина американските компании да губят 300 милиарда долара годишно, въпреки че някои компании поддържат близък контакт между ръководството и персонала, като се опитват да намалят стреса и да подобрят самочувствието на служителите.

Що се отнася до жените, те са склонни да задържат в себе си негативните емоции. Стресът може да им причини главоболие, тахикардия и дори панически атаки. В повечето случаи те несе осмеляват да кажат нито дума в своя защита или открито да осъдят поведение, което смятат за несправедливо. Най-тежко им било на жените, работещи в мъжка среда, където темата за майчинските задължения не се цени.

СНИМКА: АРХИВ

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 2]
Жените преживяват стреса по-тежко беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 Iliana Angelova
loading...