Жените преживяват стреса по-тежко

PRINT
заседнал живот

Жените се сблъскват по-често с трудности на работното място, а и преживяват стреса там по-тежко, показа изследване на повече от 1500 души, проведено от Американската психологическа асоциация. Над половината анкетирани – 54%, смятат, че са по-ниско платени, отколкото е приносът им към компанията, а 61% не са доволни от липсата на възможности за кариера, пише руското издание „Ведомости“.

Работодателят не ми дава възможности за професионално развитие и не цени работата ми – на това мнение са 32% от жените. Според експерти тази ситуация води до повишени нива на стрес поради две причини: на първо място, това е удар по самочувствието, а на второ – заради кризата все повече и повече семейства разчитат и на втората заплата, която носи съпругата.

Получава се порочен кръг. Според Дейвид Позен, автор на „Работата те убива? Препоръки на лекари как да победим стреса на работа“, хроничният стрес намалява производителността. В такава ситуация човек не може да мисли трезво, страда краткосрочната му памет и способността за вземане на решения.

В резултат нараства броят на пропуснатите работни дни, нарастват разходите за медицински грижи. Стресът на работното място е причина американските компании да губят 300 милиарда долара годишно, въпреки че някои компании поддържат близък контакт между ръководството и персонала, като се опитват да намалят стреса и да подобрят самочувствието на служителите.

Що се отнася до жените, те са склонни да задържат в себе си негативните емоции. Стресът може да им причини главоболие, тахикардия и дори панически атаки. В повечето случаи те несе осмеляват да кажат нито дума в своя защита или открито да осъдят поведение, което смятат за несправедливо. Най-тежко им било на жените, работещи в мъжка среда, където темата за майчинските задължения не се цени.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Жените преживяват стреса по-тежко беше последно модифицирана от: май 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *