вторник, 21 май, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак сами да познаем тромбозата

Как сами да познаем тромбозата

При образуване във вените на кръвни съсиреци (тромби), които заплашват да ги запушат, става дума за възникнала тромбоза. Може да се случи заради нарушено кръвообращение при хора със съответното предразположение – например поради продължително седене или легнало положение. Има случаи, когато образуването на тромби се провокира от инфекция – COVID-19 е типичен пример, но има и други болестотворни причинители.

Това състояние става опасно, ако кръвните съсиреци се образуват на места като сърцето, белите дробове или мозъка. Това е изпълнено със запушване на кръвоносните съдове и появата на много опасни усложнения. Ако в тези органи се появят засегнати области, които вече не могат да бъдат снабдени с достатъчно кръв, рискът от смърт за човек се увеличава.

Такива тромби могат да доведат до животозастрашаващи инфаркти, белодробна емболия и инсулти, посочва проф. Андрея Андреев, съдов хирург. Проф. Андреев преглежда и консултира пациенти в Медицински център „Искър“ в София. Час при него може да се запише на тел. 0877589040.

проф. Андрея Андреев
Проф. Андрея Андреев, съдов хирург

Части от кръвен съсирек могат също да отделят и блокират кръвоносни съдове в други части на тялото. Образуването на тромби беше една от най-опасните последици на COVID-19. Трябва да се обърне внимание, че симптомите на заболяването често се появяват в краката. Лекарят препоръчва да се следи отблизо състоянието им.

Ето кои промени по краката будят тревога:

  • Силна, повтаряща се и необяснима болка в единия крак;
  • Силна болка, която се появява при ходене;
  • Синкав оттенък на единия крак;
  • Различна температура на двата крака;
  • Подуване на единия крак;
  • Усещане за топлина в единия крак.

Всички тези симптоми изискват незабавна медицинска помощ.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -