неделя, 16 юни, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаГазираните безалкохолни увеличават риска от диабет-2

Газираните безалкохолни увеличават риска от диабет-2

Рискът от появата на диабет-2 нараства с повече от 20%, дори ако се консумира само една сладка газирана напитка на ден от 330 мл, каквото е съдържанието в една метална опаковка. До това заключение са стигнали изследователи от Imperial College London след експеримент, в който са участвали 30 000 души от осем европейски страни, съобщава „Медик Форум“.

Преди това учените много пъти са предупреждавали, че има пряка връзка между употребата на сладки безалкохолни и затлъстяването, а то е рисков фактор за появата на захарна болест от втори тип. Новите проучвания обаче предполагат, че газираните увеличават и резистентността към инсулина.

„Това е още един аргумент в полза на това, че човек трябва да е особено внимателен при употребата на напитки със захар, казва авторът на изследването проф. Ник Уорхъм. – Съществува пряка връзка между броя на изпитите любими газирани и диабет тип 2 и ако искате да се придържате към здравословен режим на хранене, да харчите по-малко пари за лекарства, да бъдете мобилни и активни в напреднала възраст и да не ходите на лекар без край, започнете да ограничавате сладките безалкохолни от сега.“

Ако ежедневно употребявате 340 грама сладки напитки, рискът от диабет се увеличава с 22% и нараства пропорционално, ако се изпиват по-големи количества. Именно с това експертите обясняват рязкото покачване на случаите на диабет в Европа.

Свързани теми: Газираните напитки виновни за 200 000 смъртни случая годишно в света

Кои храни провокират сърцебиене?

Газираните напитки са риск за простатата

СНИМКА: ТК

 

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -