четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаФибри от царевица пазят от остеопороза

Фибри от царевица пазят от остеопороза

Растителните влакна от царевица се оказаха чудесно средство за укрепване на костите и профилактика на остеопорозата. Експерти от университета Пърдю съветват подрастващите момичета, както и жените в менопауза, да консумират по-често царевица. Нейните растителни влакна допринасят за натрупването на калций в организма, който е важен минерал за костите. Тези влакна се усвояват в долната част на червата, където те се разтварят до мастни киселини, съобщава онлайн изданието на Science Daily.

Изследователите провели две проучвания. В първото участвали 14 жени в менопауза. Учените оценили костната загуба по нивата на калциевия изотоп 41Ca. Някои от жените консумирали дневно в продължение на 50 дни 10 г или 20 г фибри (растителни влакна), а други не ги приемали изобщо. След това били направени контролни изследвания. Те показали, че при жените, които изяждали фибрите, калцият в костите се е увеличил съотвтно с 4,8% и 7%.

В друго проучване били включени 31 тийнейджърки. Те също били разделени на три групи, които консумирали за три седмици 10 или 20 грама разтворими растителни влакна, или никакви. Пак по лабораторен път се доказало, че при момичетата, които хапвали фибри, усвояването на калция се увеличило с 12%. Според експертите само с тази проста мярка за 1 г. при подрастващите може да се генерира с 1,8% повече костна маса.

Младите жени рискуват загуба на калций, ако прекаляват с диети, богати на фибри, предупреждава д-р Наталия Темелкова от Александровска болница в София. Ограниченията в обичайното дневно меню води до извличане на калция от стомашно-чревния тракт. Така се намалява усвояването на този важен минерал в организма. В такива случаи е нужен допълнителен прием на калций, както и ако пиете повече от 2 чаши кафе дневно, съветва тя. Диагнозата остеопороза се поставя с измерване на костната плътност. Прави се и цялостна оценка на фрактурния риск. Изследването се нарича остеодензитометрия, а апаратът – остеометър. Здравната каса не плаща масовото изследване на костната минерална плътност, което означава, че широкият кръг нуждаещи се нямат достъп чрез направление.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -