Яжте повече фибри, за да спите добре

PRINT

За да спите добре, трябва да приемате повече храни с богато съдържание на фибри. Това откриха учени от Колумбийския университет, които вярват, че изводите им ще променят живота на много хора. От менюто трябва да се изключат излишните мазнини и добавената захар. На тяхно място яжте продукти с повече баластни вещества и проблемите със съня ще отидат в миналото. В проучването били включени 26 възрастни мъже и жени на възраст около 35 години, съобщава Prothom Alo.

Всички участници в изследването имали нормално тегло. Доброволците били помолени да следват специална диета с ниско съдържание на наситени мазнини и въглехидрати, но богата на фибри. Проучването показало, че използването на диетични фибри се свързва с по-голяма продължителност на бавната фаза на съня (дълбок сън). Храни с повече добавена захар напротив – съкращават дълбокия сън. Ако имаме навика да ядем вафли, бисквити, шоколади или всеки ден да пием по едно кенче газирано, честите събуждания са гарантирани. Безсънието често мъчи хората, които живеят в големите градове. То не бива да се подценява, защото може да ви докара депресия, а и да повлия за развитието на други болести.

Учените забелязали, че доброволците заспивали по-бързо, ако изяждали храните, препоръчани от диетолог. Тези продукти са по-балансирани,  съдържат по-малко мазнини и повече протеини. Когато хапвали от обичайните си ястия, хората заспивали след 29 минути, а след диетичните – само за 17 минути. Освен това станало ясно, че нарушаването на диетата дори само за един ден може да доведе до проблеми със съня.

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
Яжте повече фибри, за да спите добре беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *