понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи при уролог в Пловдив за инконтиненция

Безплатни прегледи при уролог в Пловдив за инконтиненция

Имате инконтиненция, но се притеснявате да говорите за проблема? Или личният лекар не ви дава направление за уролог? Специалистите в Отделението по Урология в МБАЛ „Централ Хоспитал“ ви дават възможност за безплатен преглед. От 17 до 23 юни, когато се отбелязва Световната седмица за борба с инконтиненцията, тук ще се проведат безплатни консултации за пациенти.  За прегледите няма да се изискват направления от личните лекари, но е необходимо предварително да се запази час. Пациентите могат да звънят в делнични дни на тел:  087 909 7094 между 12 и 15 ч.

Тази кампания е обърната както към дамите, така и към господата, защото от неволно изпускане на урина страдат и мъже, посочи д-р Десислава Гаджева.

Според световни медицински проучвания 30% от жените след 65-годишна възраст страдат от инконтиненция, изразена в различна степен. Мъжете, макар и по-малко, също са засегнати от проблема, особено когато имат заболявания на простатна жлеза или неврологични.

Боледуват над 100 млн. души в света според Световната здравна организация (СЗО), а според нейните експерти около 42% от общопрактикуващите лекари в световен мащаб не насочват пациентите към специалист уролог.

Медицината различава няколко типа инконтиненция, свързани с различни причини:

Стрес инконтиненция, при която се изпускат малки количества урина при физическо усилие, кихане, кашляне. Среща се предимно при жени, проявите се засилват с възрастта и след бременност. Може да се среща и при мъже след оперативна интервенция в малкия таз.

При свръхактивен пикочен мехур изпускане на урина има при внезапни и неотложни позиви за уриниране, които не могат да бъдат предотвратени. Среща се също по-често при жени, особено след менопауза,среща се и при мъже в резултат на проблем с простатата, травми на гръбначния стълб или в малкия таз.

Ново лечение на инконтиненция – неволно изпускане на урина

Двата вида инконтиненция могат да се проявяват заедно и тогава говорим за смесен тип инконтиненция, като единият от тях преобладава.

В медицината е позната и преливна инконтиненция – изтичане на урина в резултат на препълване на мехура. Среща се и при мъже и при жени след стеснение на канала- стриктура на уретрата /б.а. – стеснение на пикочния канал/, заболявания на простатата, камъни в пикочния мехур, неврологична патология, диабет и др.

Заболяването е лечимо и при правилна терапия може да бъде отстранено напълно. При по-лека проява на инконтиненция се препоръчва комбинация от упражнения и медикаменти. При други пациенти може да се наложи и оперативна намеса за корекция и стабилизиране положението на органите на пикочо-половата система и техния поддържащ апарат.

За всеки един от тези различни проблеми пациентите могат да получат помощ и лечение при организираните безплатни прегледи в Отделението по Урология.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -