неделя, 29 януари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниВъв ВМА оперират корема с модерни безкръвни методи

Във ВМА оперират корема с модерни безкръвни методи

Почти всички видове операции на коремните органи може да се правят чрез миниинвазивни техники в Клиниката по ендоскопска хирургия във ВМА, стана ясно при откриването на изцяло обновената операционна зала. Тя разполага с последно поколение лапароскопска апаратура, която замени оборудване на 12 г.

Тази клиника е създадена през 1990 г. и е поставила началото на 17 вида операции, които тук са направени за първи път в страната, казва полк. проф. Венцислав Мутафчийски, началник на клиниката и зам.-началник на ВМА.

Новата апаратура дава по-големи възможности за сложни операции – например върху панкреас, черен дроб. Досега тук се правят между 100 и 140 операции месечно. С новото оборудване операциите ще се увеличат с 40%.

87% от операциите в клиниката са лапароскопски – от стомаха до ректума, включително надбъбречни жлези, бъбреци, черен дроб. Лапароскопски се правят всички типове операции на дебелото черво. Това дава възможност пациентът да се вдигне на крака същия ден, на следващия ден се захранва, обяснява проф. Мутафчийски.

По щадящия за пациента метод се прави и най-сложната коремна интервенция – операцията на Уипъл. Тя продължава поне 6 часа, като се работи без разрез, а през 6 дупчици в корема. При нея се премахват 2/3 от стомаха, целият дванадесетопръстник, жлъчният мехур и жлъчните пътища, част от панкреаса и тънките черва. Прави се при злокачествен процес на панкреаса.

В Клиниката по ендоскопска хирургия за първи път у нас са направени и операции при наднормено тегло. Става дума за свръхтегло, до каквото се стига в крайни случаи на затлъстяване. За това е предвидено и оборудването в операционните – операционната кушетка може да издържа до 500 кг тежест, има и легло за 280 кг. По-масово известният метод – поставяне на специален пръстен в стомаха, вече е отречен. Най-иновативният подход е да се изреже стомахът, за да остане под формата на банан, казва проф. Мутафчийски.

Пациентите отслабват с около 60 кг още през първата година. За да постигнат и задържат добрите резултати обаче се провежда комбинирана терапия и операцията е само част от нея. Спазват се хранителен и двигателен режим, работи се с диетолог и психолог. Това лечение не се поема от здравната каса. Цялата комплексна терапия струва 16 000 лв. Пациентите са предимно от чужбина, правим по около 10 такива операции годишно, казва проф. Мутафчийски.

При ниско разположени тумори на ректума се прави трансанална хирургия. Първата такава операция е направена за първи път в клиниката на ВМА преди 12 г. Сега се правят около 40 операции през ануса годишно – основно при доброкачествени тумори или доброкачествени в първи стадий.

Клиниката по ендоскопска хирургия работи с пълен капацитет от 2002 г. До днес са извършени над 6430 операции, от които сложните са 4567, а малките са едва 96. Тя е база за обучение на студенти към Медицинския факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“ и специализанти.

в. „24 часа“

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -