вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВъв ВМА изследват червата с уникален нов метод

Във ВМА изследват червата с уникален нов метод

Уникален метод за изследване на тънките черва, както и на дебелото черво, въвежда Клиника по гастроентерология към Военномедицинска академия, ръководена от професор Крум Кацаров. Диагностицирането се извършва чрез заснемане на 2 до 6 изображения в секунда от видео капсула  с размери 11 mm x 26 mm, тежаща по-малко от 4 грама. След приключване на изследването капсулата се изхвърля от организма по естествен път.

PillCam SB e най-широко използваната система за капсулна ендоскопия, която се понася много добре от пациентите. Тя осигурява прецизно и безболезнено изследване на тънките черва. Тази процедура е единствен метод и стандарт за откриване на лезии, оценка и проследяване на уврежданията на тънките черва, за откриване на източници на неизяснено кървене от стомашно-чревния тракт и много други заболявания.  PillCam SB има повече от 2 милиона употреби при пациенти в целия свят и повече от 1900 клинични проучвания.

PillCam Colon е минимално извазивен инструмент за директна визуализация на дебелото черво. PillCam Colon допълва колоноскопията,  може да се използва като нейна алтернатива в редица случаи, както и при пациенти, които имат по-висок риск от усложнения от колоноскопия, включително пациенти с кървене, с риск от седация, предишна непълна колоноскопия или при пациенти с възпалителни заболявания на червата.

Предварителните консултации за капсулната ендоскопия се извършват в Медицински център САНУС 2000, а самото изследване – на територията на Клиника по гастроентерология, ВМА. Стойността на изследването ще се покрива от Здравната каса, а капсулата ще се закупува от пациента.

ПРЕДИМСТВА НА КАПСУЛНАТА ЕНДОСКОПИЯ:

 • Проста, сигурна, неинвазивна процедура.
 • Не изисква анестезия или седация.
 • Не се прилага йонизиращо лъчение.
 • Не изисква хоспитализация, пациентът може да извършва обичайните си дейности по време на изследването.
 • При съмнение за непроходимост в ГИТ или риск от задържане на капсулата може да се приложи предварително тест капсула за установяване на проходимостта

 

КОНТРАИНДИКАЦИИ:

 • Пациенти с дисфагия или други заболявания, водещи до затруднено преглъщане
 • Пациенти с гастроинтестинална обструкция

– Механична обструкция – ахалазия, стриктури, извършени хирургически процедури, Ценкеров дивертикул

– орофагиални – деменция, педиатрични пациенти

– гастропареза, нарушен транзит през т. черва поради употреба на наркотични или психотропни вещества

 • Стриктури и стенози
 • Фистули
 • Имплантирани електронни устройства (пейсмейкъри или други имплантирани електронни медицински изделия)
 • Не се препоръчва при деца под 2 г. или 10 кг. телесно тегло.
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -