сряда, 8 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниВаксина за хепатит С тествана успешно върху хора

Ваксина за хепатит С тествана успешно върху хора

Учени от Рим и от Оксфорд успяха да направят ваксина срещу хепатит С, която вече е тествана успешно върху здрави доброволци, съобщава немският сайт „Нетдоктор“. За препарата са използвани геннопроменени аденовируси от маймуни, които предизвикват хрема. Те послужили като „ракета носител“, за да вкарат успешно в човешкия организъм части от генома на хепатитния вирус.

Наложило се да се използват маймунски аденовируси, защото човешките не стават за преносители. Нашите са добре познати на имунната ни система, която веднага ги изхвърля навън заедно с товара им. Организмът обаче изгражда защита, само ако гените на причинителя на болестта са разчетени и преобразувани в съответните отбранителни протеини. Затова международната група учени използвала изолирани от слюнката на маймуни аденовируси, за да надхитрят по този начин „стражите“ в кръвта ни. Така информацията е достатъчна, за да се изгради имунитет.

По света са инфектирани около 160 млн. души по данни на Би Би Си. Хепатит С се пренася най-често по кръвен път, като в 70% от случаите се хронифицира и уврежда черния дроб, обяснява доц. Крум Кацаров от ВМА.  При около 20% от случаите болните развиват цироза. Не е малък и рискът от рак на черния дроб. По данни на Световната здравна организация годишно вирусът е причина за смъртта на около 350 000 души. Ето защо е важно инфекцията да се открие и лекува навреме. Това става с кръвни тестове.

Профилактиката и лечението на хепатит С е важна социална тема, защото хроничната му форма засяга предимно млади хора между 20 и 35 г., пояснява проф. Людмила Матева от болница „Св. Иван Рилски“ в София. От 2002 г. у нас в 11 центъра успешно се прилага програма за съвременно лечение на хепатита. У нас се прилагат най-модерните терапии с интерферони, регистрирани в Европа, а медикаментите се реимбурсират 100% от здравната каса. Хепатит С се смята за излекуван, ако 6 месеца след приключване на лечението вирусът не се установява в кръвта, допълни проф. Матева.

СНИМКА: ТК

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -