сряда, 19 юни, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВ ЕС е одобрен нов препарат за лечение на напреднал рак на...

В ЕС е одобрен нов препарат за лечение на напреднал рак на белия дроб

Европейската комисия (ЕК) е одобрила KEYTRUDA (пембролизумаб), терапевтичния продукт на компанията срещу PD-1 в доза от 2 mg/kg на всеки три седмици, за пациенти с локално авансирал или метастазирал недребноклетъчен рак на белия дроб (НДКБД), чиито тумори експресират PD-L1 и които са получили поне една схема на химиотерапевтично лечение преди това. Това съобщават от компанията MSD (Merck). Преди да започнат да приемат KEYTRUDA, пациенти с EGFR или ALK положителни туморни мутации следва също да са преминали одобрена терапия за тези мутации. Одобрението от ЕК позволява употребата на KEYTRUDA във всички 28 държави – членки на ЕС.

Вижте какво казва за рака на белия дроб проф. Кристиан Манеголд, който често гостува в България. Заболяването е коварно, защото обикновено настъпва без симптоми.

Одобрението се базира на констатациите от KEYNOTE-010, базово изпитване, показващо, че KEYTRUDA значително подобрява общата преживяемост (ОП) в сравнение със стандартната химиотерапия. “Това одобрение осигурява важна нова схема за лечение на пациентите в Европа с авансирал рак на белия дроб, един от най-често срещаните и трудни за лечение видове рак,” каза д-р Роджър Данси, старши вицепрезидент и ръководител на терапевтична област онкология – късна фаза на развитие, MSD Research Laboratories. “В изпитването KEYNOTE-010 при пациенти с авансирал рак на белия дроб, неуспешно лекувани по други схеми, се подобрява общата преживяемост, когато се лекуват с KEYTRUDA в сравнение с тези, които се лекуват с традиционна химиотерапия.”

“Ползите по отношение на преживяемостта с KEYTRUDA, наблюдавани при предварително лекувани пациенти, които експресират PD-L1, са обещаващи,” каза д-р Луис Пас-Арес, ръководител на онкологичното отделение към Университетската болница в Мадрид, Испания. “Има съществени непосрещнати нужди сред пациентите с рак на белия дроб и с това одобрение ние разполагаме с нова възможност за персонализирана терапия, която използва тестване с биомаркери, за да предвиди за кои пациенти с най-голяма вероятност лечението ще бъде от полза.”

За рака на белия дроб

Ракът на белия дроб, който се образува в тъканите на белите дробове, обикновено в клетките на лигавицата на дихателните пътища, е водещата причина за смърт от рак по света. Всяка година от рак на белия дроб умират повече хора, отколкото умират общо от рак на дебелото черво, рак на гърдата и рак на простатата. Двата основни типа рак на белия дроб са недребноклетъчен и дребноклетъчен. НДКБД е най-често срещаният тип рак на белия дроб, който отговаря за около 85% от всички случаи. Петгодишният относителен коефициент на преживяемост при пациенти, които страдат от сериозно авансирал, метастазирал рак на белия дроб (стадий IV), се оценява на два процента.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -