четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМазна риба удължава живота при рак на дебелото черво

Мазна риба удължава живота при рак на дебелото черво

Ненаситените мастни киселини като омега-3, които се съдържат в мазната риба например, могат да намалят риска от поява на рак на дебелото черво. Сега обаче ново проучване сочи, че диета, богата на полезни мазнини, оказва много положителен ефект при пациенти, на които вече е поставена диагноза рак на дебелото черво. Изследването доказва, че омега-3 мастни киселини могат дори да удължат живота на такива болни. То е публикувано в списанието Gut.

Наблюденията са върху 1659 пациенти с рак на дебелото черво, които са променили начина си на живот и са приемали повече от полезните мазнини. Повишаването на омега-3 в диетата от 0,1 г на 0,3 г намалявало с 41% риска за пациентите да загинат от онкологичното заболяване.

При увеличаване на дневната доза омега-3 с 0,15 г след поставяне на диагнозата рак на дебелото черво рискът от фатален изход падал с до 70%. Защитният ефект на полезните мазнини бил по-изразен при по-пълните хора. Добър ефект се забелязвал и при пациенти с индекс на телесната маса под 25 и при такива, които не приемали редовно аспирин.

В проучването не е правена разлика дали омега-3 мастни киселини са приемани чрез храна или с таблетки. Освен това не е правен анализ във връзка с другите фактори от начина на живот. Например при участници с проучването, които приемали повече омега-3 мастни киселини, се знаело, че спортуват повече, с по-голяма вероятност приемат и други витамини, витамин D и фибри, но също така и по-често пийвали алкохол.

През последните години бяха публикувани още данни за защитния ефект на някои продукти при рак на дебелото черво. Например обикновените орехи действат профилактично. Впрочем те също съдържат от полезните мазнини. Кафето също намалява риска от този вид тумори, сочи проучване. Подобно действие имат още лютото чили, витамин В3. Ракът на дебелото черво е един от най-често срещаните тумори. При него начинът на живот и особено на хранене имат огромно значение.

Източник: Medizinauskunft.de

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -