събота, 23 септември, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниВ Англия направиха лесен и ефективен тест за синдрома на Даун

В Англия направиха лесен и ефективен тест за синдрома на Даун

Кралският колеж в Лондон представи свръхточен тест за синдрома на Даун. Той може да се прилага много по-рано от съвременните аналози. Изследване при 1000 бременни показало, че анализът на ДНК-то на плода в кръвта на майката почти да предскаже с почти 100% гаранция синдрома, предаде Би Би Си.

Болестта на Даун се развива, ако при детето има излишно копие на 21-та хромозома. В момента за синдрома се прави изследване в 11-13-а гестационна седмица. За риска може да се съди по резултатите от ехография (при децата със синдром на Даун се наблюдава уголемяване в областта на тила) и анализ на кръвта на майката (установяват се необичайни нива на отделни хормони и протеини).

Резултатите се подават като вероятност за проява , към 500 или 1 към 700. При висок риск се извършват допълнителни инвазивни тестове (вземат се проби от плацентата и околоплодната течност). Те обаче са свързани с риск от спонтанен аборт (1 към 100). Представеният сега ДНК-тест на плода е далеч по-чувствителен индикатор (грешката е под 0,5%).

Що се отнася до цената на теста, разработката на британските експерти ще струва около 400 паунда (около 1000 лв.). На следващия месец, експертите планират да започнат проучване на теста при 20 000 жени, за да се потвърди неговата ефективност. Тестовете ще продължат две години.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -