вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУчените на път да създадат ваксина срещу хламидия

Учените на път да създадат ваксина срещу хламидия

Прототип на ваксина срещу хламидия дава обещаващи резултати, съобщи Би Би Си. Проучването на канадски учени показва, че имунизирани с препарата мишки вероятно ще преборят инфекцията.  Хламидиалната инфекция е едно от най-масовите сексуално-предавани заболявания в Европа и в цял свят. За 2015 г. е водещ причинител на полово предавани инфекции във Великобритания.

Хламидията е сред основните причини за развитие на стерилитет. До момента няма ваксина срещу  инфекцията и за най-сигурна защита срещу заразяване се смята употребата на презерватив.

Екип от университета „Макмастър“ в Онтарио, Канада, е приложил по 2 дози от ваксината на опитни мишки през носа. След това те били подложени на заразяване и се оказало, че ваксинираните мишки имат по-малко копия от причинителя в кръвта си. Освен това имунизираните получили по-малко увреждания на репродуктивните си органи вследствие на инфекцията.

Предстои препаратът да бъде изпитан и на други опитни животни, преди да бъде проучен при човека. Резултатите на този етап се описват като „многообещаващи“, а учените се надяват, че ваксината ще действа и срещу друг тип хламидия, която причинява очни инфекции, водещи и до слепота.

Източник: Health24.com

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -