сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНов тип ваксина ще може да се програмира срещу различни микроби

Нов тип ваксина ще може да се програмира срещу различни микроби

Нов тип ваксина, която може да се програмира срещу различни причинители на инфекции, са разработили инженери от Масачузетския технологичен институт (МТИ), съобщава учебното заведение на интернет страницата си.

Производството на тази ваксина може да става в рамките на една седмица, което позволява бързо приложение при възникнали епидемии. На тази база учените са създали ваксини срещу ебола, свински грип и токсоплазмоза, чиито причинител токсоплазма гондии е родственик на причинителя на маларията, съобщават от МТИ. Новите ваксини са показали 100% ефективност в тестове при мишки.

Програмиращата се ваксина съдържа части от РНК

Те ще може да се кодират за всеки вирусен, бактериален или паразитен протеин. Тези молекули после се „опаковат“ в молекула, която доставя РНК в клетките на заразения организъм. След това тя започва да копира протеини, които предизвикват имунния отговор. Ваксиналните частици са с диаметър 150 нанометра – приблизително с размера на вирусите, и използват същия механизъм за навлизане в клетката като тях.

Учените използват този подход и в търсенето на ваксини за онкозаболявания, които ще могат да „обучават“ имунната система да разпознава и унищожава туморите. „Този подход, базиран на нанотехнологиите, ни позволява да правим ваксини срещу нови заболявания само за 7 дни, като дава възможност за справяне с епидемични взривове и за бързи модификации и подобрения на препарата“, обяснява доц. Дениъл Андерсън от Департамента по химическо инженерство и член на „Кох институт за интегративни проучвания върху рака“ към МТИ.

Повечето традиционно използвани ваксини съдържат инактивирани частици от вирус или друг патоген.Тяхното производство обаче отнема твърде много време, а при някои заболявания те носят и рискове. Други ваксини пък съдържат протеини, които се произвеждат от микроба, но те невинаги предизвикват достатъчен имунен отговор и затова се налага да им добавят съставка, която да го усилва.

Новият тип РНК-ваксини карат клетките на заразения организъм да произвеждат повече копия от кодирания протеин, а това предизвиква по-мощен имунен отговор, отколкото при вкарване на самите протеини.

Идеята да се използват молекули от транспорта РНК се обсъжда от 30-ина години, но до момента не бе открит безопасен и ефективен начин да се доставят в клетките. Екипът от МТИ предлага такъв начин, чрез който освен това се контролират размерът и формата на въвежданата в клетките структура.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -