вторник, 30 май, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниУчени: затлъстяването е заразно

Учени: затлъстяването е заразно

Затлъстяването е заразно, а за наднормените килограми не е виновен само нездравословният начин на живот, твърдят учени от университета в Йейл. Те откриха, че трупането на тлъстинки и болести на черния дроб могат да бъдат предизвикани от фамилия протеини – инфламасоми, които нарушават баланса на микробите в стомаха.

С опитни мишки учените доказали, че „виновните“ протеини могат да се пренасят от една на друга като инфекция. Предаването на променената чревна среда прави затлъстяването заразна болест, формулират извода си те.

Екипът на Йейл открил, че недостиг на две инфламасоми е довело до появата на променена микробна флора и повече бактерии. Подобен дисбаланс е виновен и за някои метаболитни заболявания на черния дроб, които се дължат на наднормено тегло и диабет. „Когато здрави мишки бяха поставени в една клетка с други, които имат променени бактериален баланс в стомаха и червата, здравите също развиха предразположение към напълняване и чернодробни болести“, обяснява проф. Ричард Флавел, един от ръководителите на проучването. По думите му следващата стъпка е да се провери как действа този механизъм при хората.

Открихме, че на мишките с увредена стомашна флора им помага антибиотик, който връща нормалния баланс от бактерии, добавя проф. Флавел. Той се надява да се разработи терапия, която да помага и на хората с подобни проблеми. Дотогава той препоръчва на хората с повечко килограми да спазват здравословна диета и да правят физически упражнения поне 30 минути дневно.

Проучването е публикувано на уебстраницата на сп. „Нейчър“.

СНИМКИ: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -