сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноРодители съдят Правителствена за починали след трансплантация деца

Родители съдят Правителствена за починали след трансплантация деца

Родители на деца, починали след присаждане на черен дроб в болница „Лозенец“, смятат да сезират тази седмица прокуратурата за редица нарушения. Те обвиниха лечебното заведение, че операциите са направени прибързано без достатъчно предварителни изследвания, че лекарите не са им давали епикризи и не са дооценили риска от интервенцията. От 2008 г. до 2011 г. в болница „Лозенец“ са извършени 10 детски чернодробни трансплантации, като пет от децата са починали, а две са насочени към ретрансплантация в чужбина, изтъкнаха родителите. 

От Центъра за защита на правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) твърдят, че времето, когато са извършени операциите, лечебното заведение не е разполагало с разрешително да извършва трансплантации. Адвокат Христина Димитрова поясни, че болницата получава удостоверение за извършването на трансплантации едва през 2010 г., а е правела такива операции още от 2007 г. От здравното министерство обаче опровергаха това твърдение. Болница „Лозенец“ е сключвала договори директно с агенцията по трансплантации и през цялото време е имала валидно разрешително.

От ЦЗПЗ за пореден път през последните няколко месеца настояват за незабавна проверка на болницата, както и на документацията за всички извършени чернодробни и бъбречни трансплантации. Изпратено било писмо до премиера Бойко Борисов в края на ноември 2011 г., с което се иска оставката на директора проф. Любомир Спасов, но досега отговор не е получен.

Плановите детски чернодробни трансплантации в Правителствена болница са спрени от 3 февруари 2011 г., обясниха от МЗ. Ето какво отговарят още оттам: „Университетска болница „Лозенец“ има разрешение за извършване на всякакъв вид трансплантации на органи. То е подновено на 21 януари 2011 г. на базата на документи, предоставени от болницата. Затова в най-скоро време ще бъде извършена проверка на лечебното заведение от ИАТ съвместно с националния консултант по трансплантология. От 2005 г. досега общо в „Лозенец“ са извършени 22 трансплантации на черен дроб на деца и от тях 7 са с летален изход. От 2007 досега в университетска болница „Лозенец“ са извършени 14 детски чернодробни трансплантации, като с летален изход са 6 от тях. Това означава, че смъртността при тези операции е 43%.“

Наскоро там бе присаден черен дроб от жив донор на 13-годишния Таньо Костов, който бе докаран по спешност от Гърция. Момчето оцеля благодарение на операцията, извършена от проф. Спасов и дори вече си е вкъщи. Донор стана баща му. Рискът детето да загине на масата бе 90%, обясни след операцията проф. Спасов. Засега по всичко изглежда, че интервенцията е била успешна.

Още през ноември 2011 г. от МЗ съобщиха, че е назначена работна група с председател националният консултант по трансплантология проф. Никола Владов.Тя трябваше да извърши проверка на работата на Правителствена болница в областта на детските чернодробни трансплантации, а също и да даде препоръки за подобряване на дейността. Такава проверка досега не е извършвана, научихме от свои източници. В началото помощ на „Лозенец“ оказваше проф. Масимо Малаго от Германия и успеваемостта бе по-висока, сочи статистиката. Проф. Спасов не бе открит за коментар.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -