вторник, 16 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТестват революционен метод за сваляне на кръвното

Тестват революционен метод за сваляне на кръвното

Скоро високото кръвно налягане може да се лекува с проста операция на две възелчета отстрани на всяка каротидна артерия, които са големи колкото оризово зърно, съобщи в. „Дейли мейл“. Новаторският метод е разработен от британски специалисти и дава надежда за милиони пациенти, които не реагират на лечение с медикаменти. Процедурата включва отстраняване на малък възел от нерви в областта на гърлото, който има връзка с регулирането на кръвното налягане.

Целта е каротидното тяло

Ако бъде одобрена, операцията може да стане обикновена амбулаторна процедура. Учените вече са започнали клинични опити при 20 пациенти с високо кръвно налягане, след като техния нов метод успешно е излекувал лабораторни плъхове. Ключовият орган за развитието на високо кръвно налягане е каротидното тяло. То представлява малко възелче от нервни клетки. Всяко е с големината на оризово зърно и е разположено отстрани на двете разклонения на каротидната артерия във врата. Макар и един от най-малките органи на тялото, той е с най-големия от всички приток на кръв и е много важно средство за подаване на навременен сигнал към мозъка за промените на нивата на кислорода и въглеродния диоксид в кръвта. В някои случаи обаче каротидното тяло става свръхактивно и изпраща сигнал към мозъка да поддържа високо кръвно налягане.

Най-добрите билки и храни срещу високо кръвно

Тестовете при опитни животни били успешни

Научният екип отстранил тези органи първо при плъхове с хипертония. Резултатът бил успешен – кръвното им налягане спаднало и останало ниско. Проучването, финансирано от Британската кардиологична фондация и публикувано в списанието Nature Communications, е установило, че животните не са получили неблагоприятни странични ефекти.

При опитите с хора ще бъде отстранено само едно каротидно тяло, за да се намали кръвното налягане, като същевременно се запазва жизненоважната регулаторна функция на органа. Ръководителят на проучването проф. Джулиън Пейтън посочва: „Знаехме, че тези миниатюрни органи функционират различно в условия на хипертония, но нямахме абсолютно никаква идея, че те имат толкова голям принос за предизвикване на високо кръвно налягане. Това откритие наистина е много интересно и открива възможност за един много новаторски интервениращ подход към резистентната към лекарства хипертония.“

Нови европейски препоръки за лечението на високо кръвно

Как сами да свалим кръвното

Като първа мярка лекарите съветват пациентите да променят начина си на живот – да бъдат по-активни физически, да спрат цигарите и алкохола и да ограничат приема на сол и мазнини. Специалистите предписват и лекарства, често комбинация от различни хапчета, но много от пациентите си намаляват дозата заради страничните ефекти, които съпътстват повечето лекарства за хипертония.

Проф. Джереми Пиърсън, директор на Британската кардиологична асоциация заяви: „Това потенциално ново лечение наистина обещава да помогне на трудната за лечение група пациенти. Много пациенти могат да контролират кръвното си налягане адекватно с промяна на начина на живот и с лекарства и на тях няма да се предлага тази процедура.

Малко вероятно е това лечение да бъде разработено като алтернатива на стандартното медикаментозно лечение. То ще се прилага само като извънредна процедура когато лекарствата не помагат.“ Кардиологът Тим Чико приветства новия подход и добави, че сегашното лечение на хипертонията има сериозни недостатъци – никой не обича да гълта много хапчета и лекарите често не обясняват както трябва необходимостта и ползата от лечението. Хирургичната процедура ще може да се прилага паралелно с медикаментозното лечение, или дори да го замести, казва той.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -