Вируси могат да отключат множествена склероза

PRINT

Множествената склероза представлява автоимунно заболяване, при което възпалителните процеси засягат бялото мозъчно вещество на централната нервна система. В него протичаа демиелинизация (процес на нарушаване на целостта на миелиновата нервна обвивка). Неприятното е, че болестта засяга предимно млади хора между 20 и 40 г. Протича на пристъпи, като често води до тежка инвалидизация.

Не е известна основната причина за заболяването. Смята се, че наред с генетичното предразположение, важна роля играят и някои външни фактори. Проф. Ивайло Търнев от Александровска болница е един от водещите невролози у нас, които диагнстицират и лекуват болни с множествена склероза. Той отговаря на някои от основните въпроси, свързани с болестта.

Проф. Търнев, кои са външните фактори, които могат да предизвикат заболяването?

– Множествената склероза е заболяване, което се отключва от множество фактори. Сред тях има и влияние на външната среда. Вирусните инфекции играят важн роля за възникването на болестта, макар че има и генетично предразположение. Най-голямо значение за възникването на автоимунни процеси има вирусът на Епщайн-бар. Деца, които са прекарали инфекциозна мононуклеоза до 14-16 г., са изложени на по-голям риск. Генетичните рискови фактори са различни при различните популации. Друг рисков фактор е липсата на витамин Д . Това е едно от обясненията, защо в северните страни заболяването се среща по-често. Пушенето също влияе, особено ако болестта вече е възникнала. При пушачите тя прогресира по-бързо, а пристъпите протичат по-тежко.

– Има ли все още ограничения за това, кой може да получи лечението?

– Аз съм консултант на касата и знам, че имаше ограничение за процента инвалидност, беше много строго. Лекарства се даваха само на хора с инвалидност от ТЕЛК до 65%. Наскоро обаче изписвахме протоколи за 75-77% инвалидност. Вероятно активността на една от пациентките – Десислава Раянова, помогна. Тя даде на комисията за защита от дискриминация това решение на касата.

Ограничението е недоразумение. Имам пациент с две заболявания – множествена склероза и прогресивна мускулна дистрофия. Той получава висок процент инвалидизация от дистрофията, а терапията за МС е още по-важна за него, за да не се увреди още повече. Връщаха протокола му за лекарствата 3-4 пъти. Беше изключително трудно, но накрая се пребори. Като цяло не е малък броят на тези, които се лекуват със средства на здравната каса – около 1300 души. Никога досега не са били толкова много, все пак това е скъпо струващо лечение.

Видове диети при множествена склероза

– На всеки болен ли е предписва лечение?

– Тази модифицираща лечението терапия се предписва на пациенти, които са на по-ранен етап на заболяването и плаките не са преминали в стадий на аксонална дегенерация. Тогава този тип лечение вече няма ефект. Заболяването протича през няколко етапа – възпаление, демиелинизация (процес на нарушаване на целостта на миелиновата нервна обвивка), развитието на аксонална дегенерация (аксоните на невроните загива) и атрофия на мозъка. Лечението има по-голям ефект в първите два стадия. По-късно настъпват необратими увреждания в аксоните на невроните и терапията не помага. Има една скала за оценка на стадия и по нея се определя дали пациентът е подходящ за започване на лечение. Напоследък вече има и медикаменти, които се прилагат и при по-тежки степени на дегенерация. Дават се и на хора, които не са имали достатъчен ефект от интерфероните. Сега виждаме пациенти, които от 5-6 г. са на бетаферони. Много голям процент от тези, които са започнали навреме лечението си, са социално активни – продължават да работят, имат добро качество на живот. Само целенасоченият неврологичен преглед може да открие признаци на болестта.

множествена склероза лезии– Какво представляват лезиите?

– Лезиите – това са демиелинезационните увеждания в мозъка. (Виж графиката вляво) Те са най-вече в бялото мозъчно вещество. Миелинът е обвивката на нервните влакна, която се разрушава от болестта. Тези увреждания могат да се наблюдават в цялата централна нервна система, в мозъчния ствол и гръбначния мозък. Това са автоимунните възпалителни поражения.

– Казвате, че важно да се започне навреме лечение. Но някои пациенти се борят години наред да убедят лекарите си, че не си въобразяват за симптомите.

– За съжаление някои симптоми са неспецифични – хронична умора, преходни изтръпвания, слабост. Ако те бъда подценени от джипито и болният не бъде изпратен на невролог, диагнозата се бави. Има и случаи, когато неврологът само разпитва, а не преглежда. Имал съм такива случаи. Дори моя позната, която работеше в болница, 2 г. е била третирана за невроза, а е имала множествена склероза. Накрая дойде при мен за преглед и аз открих доста напреднал стадий на заболяването. За съжаление жената се инвалидизира доста тежко заради късната диагноза.

Но има и други примери – заболяването се открива в ранен стадий, но човекът отказва да се лекува. Имах такава млада пациентка, която дълго време изпробва всякакви алтернативни методи, народна медицина, но отказваше модифицираща медицина. Сега вече е с доста увреждания.

– Как се поставя диагнозата?

– Задължителното изследване при съмнение е ядрено-магнитен резонанс с томография. Друго важно изследване е това на ликвор – цереброспинална течност. В нея се откриват признаци на автоимунно възпаление. При около 35% от пацентите първите оплаквания са свързани със зрението – внезапна загуба на зрение, промяна в цветоусещането, стесняване на зрителното поле. Важно е невроофталмологичното изследване. Има един нов метод, който се използва от 1 г. в България – оптична кохерентна томография. Метод, който показва каква е загубата на ганглийни клетки в ретината. Отоневрологично изследване също е от полза за изясняване на диагнозата. Всеки метод носи допълнителна информация.

– Лимитите за талони изследвания, които са част от нашата здравна система, не пречат ли?

– Когато пациентът е насочен към невролог, който се съмнява за заболяването, пътят на болния може да се улесни, ако се хоспитализира. Дори при най-малкото съмнение правим ядрено-магнитен резонанс. По-лесно е да се организира в болнични условия.

– Подчертахте, че това е автоимунно заболяване. Има ли някакво родство с други автоимунни заболявания?

– Общото е, че са автоиммунни заболявания, но таргетните клетки са различни, а също и начините, по които те протичат. Понякога наблюдаваме съчетаване на две автоимунни заболявания, макар не много често. Имал съм случаи например на съчетаване на множествена склероза с миастения гравис – друго тежко автоимунно неврологично заболяване. Това показва, че някои от тези процеси може ида имат нещо общо помежду си.

– Има ли окончателно излекуване?

– Засега няма терапия, която да гарантира излекуване на 100%. Най-надеждна остава модифициращата терапия с бетаферони и купаксон. Новите изследвания от 2011 г. сочат, че пациентите, които са на нея, живеят много по-дълго и имат по-добро качество на живот. Но има и такива пациенти, при които, въпреки че получават тази терапия, болестта прогресира. В момента се търсят нови и нови молекули и средства. Вървят клинични изпитания, особено за тези пациенти, които са с по-тежки форми на заболяването.

Терапията, която извърши революция в лечението на множествената склероза, са бетафероните. С тези медикаменти сега се лекуват около 1300 души в по-лек стадий. Терапият е превенция да не се допуска задълбочаване на болестта. За останалите случаи се използват антинеопластични и имуносупресивни медикаменти. Отскоро се правят клинични изпитания с няколко препарата. Все още не са приключили наблюденията от ефекта им. Прилага се и симптоматично лечение за когнитивните нарушения, депресията и други.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 19    Средно: 2.8/5]
Вируси могат да отключат множествена склероза беше последно модифицирана от: юли 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Вируси могат да отключат множествена склероза

  1. Perfusionist каза:

    В продължение на 24 часа проява минимум на два случая с признаци на множествена склероза. Интервалът между тях да е около месец.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *