четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеВируси могат да отключат множествена склероза

Вируси могат да отключат множествена склероза

Множествената склероза представлява автоимунно заболяване, при което възпалителните процеси засягат бялото мозъчно вещество на централната нервна система. В него протичаа демиелинизация (процес на нарушаване на целостта на миелиновата нервна обвивка). Неприятното е, че болестта засяга предимно млади хора между 20 и 40 г. Протича на пристъпи, като често води до тежка инвалидизация.

Не е известна основната причина за заболяването. Смята се, че наред с генетичното предразположение, важна роля играят и някои външни фактори. Проф. Ивайло Търнев от Александровска болница е един от водещите невролози у нас, които диагнстицират и лекуват болни с множествена склероза. Той отговаря на някои от основните въпроси, свързани с болестта.

Проф. Търнев, кои са външните фактори, които могат да предизвикат заболяването?

– Множествената склероза е заболяване, което се отключва от множество фактори. Сред тях има и влияние на външната среда. Вирусните инфекции играят важн роля за възникването на болестта, макар че има и генетично предразположение. Най-голямо значение за възникването на автоимунни процеси има вирусът на Епщайн-бар. Деца, които са прекарали инфекциозна мононуклеоза до 14-16 г., са изложени на по-голям риск. Генетичните рискови фактори са различни при различните популации. Друг рисков фактор е липсата на витамин Д . Това е едно от обясненията, защо в северните страни заболяването се среща по-често. Пушенето също влияе, особено ако болестта вече е възникнала. При пушачите тя прогресира по-бързо, а пристъпите протичат по-тежко.

– Има ли все още ограничения за това, кой може да получи лечението?

– Аз съм консултант на касата и знам, че имаше ограничение за процента инвалидност, беше много строго. Лекарства се даваха само на хора с инвалидност от ТЕЛК до 65%. Наскоро обаче изписвахме протоколи за 75-77% инвалидност. Вероятно активността на една от пациентките – Десислава Раянова, помогна. Тя даде на комисията за защита от дискриминация това решение на касата.

Ограничението е недоразумение. Имам пациент с две заболявания – множествена склероза и прогресивна мускулна дистрофия. Той получава висок процент инвалидизация от дистрофията, а терапията за МС е още по-важна за него, за да не се увреди още повече. Връщаха протокола му за лекарствата 3-4 пъти. Беше изключително трудно, но накрая се пребори. Като цяло не е малък броят на тези, които се лекуват със средства на здравната каса – около 1300 души. Никога досега не са били толкова много, все пак това е скъпо струващо лечение.

Видове диети при множествена склероза

– На всеки болен ли е предписва лечение?

– Тази модифицираща лечението терапия се предписва на пациенти, които са на по-ранен етап на заболяването и плаките не са преминали в стадий на аксонална дегенерация. Тогава този тип лечение вече няма ефект. Заболяването протича през няколко етапа – възпаление, демиелинизация (процес на нарушаване на целостта на миелиновата нервна обвивка), развитието на аксонална дегенерация (аксоните на невроните загива) и атрофия на мозъка. Лечението има по-голям ефект в първите два стадия. По-късно настъпват необратими увреждания в аксоните на невроните и терапията не помага. Има една скала за оценка на стадия и по нея се определя дали пациентът е подходящ за започване на лечение. Напоследък вече има и медикаменти, които се прилагат и при по-тежки степени на дегенерация. Дават се и на хора, които не са имали достатъчен ефект от интерфероните. Сега виждаме пациенти, които от 5-6 г. са на бетаферони. Много голям процент от тези, които са започнали навреме лечението си, са социално активни – продължават да работят, имат добро качество на живот. Само целенасоченият неврологичен преглед може да открие признаци на болестта.

множествена склероза лезии– Какво представляват лезиите?

– Лезиите – това са демиелинезационните увеждания в мозъка. (Виж графиката вляво) Те са най-вече в бялото мозъчно вещество. Миелинът е обвивката на нервните влакна, която се разрушава от болестта. Тези увреждания могат да се наблюдават в цялата централна нервна система, в мозъчния ствол и гръбначния мозък. Това са автоимунните възпалителни поражения.

– Казвате, че важно да се започне навреме лечение. Но някои пациенти се борят години наред да убедят лекарите си, че не си въобразяват за симптомите.

– За съжаление някои симптоми са неспецифични – хронична умора, преходни изтръпвания, слабост. Ако те бъда подценени от джипито и болният не бъде изпратен на невролог, диагнозата се бави. Има и случаи, когато неврологът само разпитва, а не преглежда. Имал съм такива случаи. Дори моя позната, която работеше в болница, 2 г. е била третирана за невроза, а е имала множествена склероза. Накрая дойде при мен за преглед и аз открих доста напреднал стадий на заболяването. За съжаление жената се инвалидизира доста тежко заради късната диагноза.

Но има и други примери – заболяването се открива в ранен стадий, но човекът отказва да се лекува. Имах такава млада пациентка, която дълго време изпробва всякакви алтернативни методи, народна медицина, но отказваше модифицираща медицина. Сега вече е с доста увреждания.

– Как се поставя диагнозата?

– Задължителното изследване при съмнение е ядрено-магнитен резонанс с томография. Друго важно изследване е това на ликвор – цереброспинална течност. В нея се откриват признаци на автоимунно възпаление. При около 35% от пацентите първите оплаквания са свързани със зрението – внезапна загуба на зрение, промяна в цветоусещането, стесняване на зрителното поле. Важно е невроофталмологичното изследване. Има един нов метод, който се използва от 1 г. в България – оптична кохерентна томография. Метод, който показва каква е загубата на ганглийни клетки в ретината. Отоневрологично изследване също е от полза за изясняване на диагнозата. Всеки метод носи допълнителна информация.

– Лимитите за талони изследвания, които са част от нашата здравна система, не пречат ли?

– Когато пациентът е насочен към невролог, който се съмнява за заболяването, пътят на болния може да се улесни, ако се хоспитализира. Дори при най-малкото съмнение правим ядрено-магнитен резонанс. По-лесно е да се организира в болнични условия.

– Подчертахте, че това е автоимунно заболяване. Има ли някакво родство с други автоимунни заболявания?

– Общото е, че са автоиммунни заболявания, но таргетните клетки са различни, а също и начините, по които те протичат. Понякога наблюдаваме съчетаване на две автоимунни заболявания, макар не много често. Имал съм случаи например на съчетаване на множествена склероза с миастения гравис – друго тежко автоимунно неврологично заболяване. Това показва, че някои от тези процеси може ида имат нещо общо помежду си.

– Има ли окончателно излекуване?

– Засега няма терапия, която да гарантира излекуване на 100%. Най-надеждна остава модифициращата терапия с бетаферони и купаксон. Новите изследвания от 2011 г. сочат, че пациентите, които са на нея, живеят много по-дълго и имат по-добро качество на живот. Но има и такива пациенти, при които, въпреки че получават тази терапия, болестта прогресира. В момента се търсят нови и нови молекули и средства. Вървят клинични изпитания, особено за тези пациенти, които са с по-тежки форми на заболяването.

Терапията, която извърши революция в лечението на множествената склероза, са бетафероните. С тези медикаменти сега се лекуват около 1300 души в по-лек стадий. Терапият е превенция да не се допуска задълбочаване на болестта. За останалите случаи се използват антинеопластични и имуносупресивни медикаменти. Отскоро се правят клинични изпитания с няколко препарата. Все още не са приключили наблюденията от ефекта им. Прилага се и симптоматично лечение за когнитивните нарушения, депресията и други.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. В продължение на 24 часа проява минимум на два случая с признаци на множествена склероза. Интервалът между тях да е около месец.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -