Не могат да открият причината за предсърдното мъждене при всеки седми болен

PRINT
хипертония високо кръвно

Предсърдното мъждене е най-често срещаното нарушение на сърдечния ритъм. Сърцето бие неравномерно, най-често ускорено. Къде възниква проблемът? Сърцето разполага с 4 кухини – двете малки предсърдия и двете големи сърдечни камери. Между предсърдията и камерите има клапи, те служат като вентил, за да не навлиза кръвта в предсърдията. За да транспортират кръвта към камерите, предсърдията се свиват. Щом камерите са пълни, те изтласкват кръвта в кръвообращението.

При предсърдното мъждене този координиран процес е нарушен. Предсърдията не се свиват, а потръпват с висока честота – 350-600 пъти в минута. По този начин се накърнява способността на камерите да помпят кръвта, а също и цялостната дейност на сърцето. Причините за предсърдното мъждене може да са различни. Най-често причината е сърдечна недостатъчност, високото кръвно и напредналата възраст. 6-10% от хората над 80 г. развиват смущения на сърдечния ритъм. Може да има увредени сърдечни клапи, заболяване на сърдечния мускул (кардиомиопатия), коронарна болест или хипертиреоидизъм (повишена функция на щитовидната жлеза). По-рядко причината може да е хронична зависимост от алкохола и никотина. Ако се случи при деца, причината е вроден дефект на сърцето. При около 16% или всеки седми от пациентите не може да бъде открита органична увреда като причина за предсърдното мъждене.

Симптомите може да са от минимални, едва доловими оплаквания, до тежък световъртеж и сърдечна слабост. Често пациентите се оплакват от задух, болки в гърдите и прескачане на сърцето. Електрокардиограмата е най-лесният начин да се установи предсърдното мъждене. За изясняването на причините обаче се прилагат други изследвания като например ехокардиография (изследване с ултразвук). Има смисъл да се изследва и кръв, така може да се установи повишена функция на щитовидната жлеза като първопричина.

Предсърдното мъждене се лекува с различни медикаменти, които нормализират сърдечната честота. Продължат ли оплакванията, може да се приложат и методите на електрофизиологията. Наред с това терапевтът предписва средства за разреждане на кръвта, за да предотврати усложнения, например инсулт.

Има различни видове предсърдно мъждене:

– на пристъпи – аритмията се появява като пристъп и изчезва след броени часове или дни;

– продължаващо (персистиращо): Сърцето не може да се върне само към нормалния си ритъм. Чрез специални мерки той все пак може да се постигне и да се възстанови нормален ритъм.

– Перманентно предсърдно мъждене – то не се повлиява от обичайните мерки.

Основна опасност при предсърдното мъждене е свързана с нарушената циркулация на кръвта. Така може по-лесно да се образуват тромби. Рискът те да се появят в предсърдията е по-голям. Тромбът може да попадне оттам в кръвообращението и да запуши важен съд – например в мозъка. Възниква животозастрашаваща емболия, казано иначе – инсулт.

Има специални медикаменти, които могат да забавят предаването на импулсите в предсърдията и така да понижат сърдечния ритъм. Към тях спадат бета-блокерите, които се свързват с определени места в сърдечния мускул – бета-рецептори, и така повлияват на сърдечния ритъм. Блокери на калциевите канали като верапамил влияят по подобен начин. При трайни ритъмни смущения се прилагат и пейсмейкъри, които подават необходимите електрически импулси, за да работи сърцето както трябва.

Ако нито един от тези методи не помогне за трайно справяне с проблема, се прилага т.нар. катетърна аблация. Със специален тънък катетър се прониква през голям кръвоносен съд (най-често от бедрото) чак до сърцето. В повечето случаи се прегарят нервни окончания на белодробната вена в предсърдието. Особено важно е да се предотврати образуването на тромби, като за целта се изписват съответните медикаменти.

Проф. Томас Майнерц, консултант по тази статия, е директор на клиника и поликлиника за обща и интервенционална кардиология, Университетски център за сърцето в Хамбург. Материалът има инфрмационна цел и не дава насоки за самолечение. 

Свързани теми: Лазер може да излекува напълно предсърдно мъждене

Слагат за първи път у нас нов тип кардиостимулатор

Защо пулсът често се ускорява?

Кафе след пържолата пази от атеросклероза

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Не могат да открият причината за предсърдното мъждене при всеки седми болен беше последно модифицирана от: август 26th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *