вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеАнтихормонална терапия при рак на гърдата

Антихормонална терапия при рак на гърдата

Около две трети от злокачествените тумори на гърдата растат под влияние на хормоните. Върху повърхността на раковите клетки се намират рецептори за естроген и прогестерон. Женските полови хормони се свързват там и стимулират растежа на раковата клетка. При тези тумори се прилагат лекарства, които целят да блокират този механизъм.

Антихормоналната терапия често започва след химиотерапията и продължава по правило 5 г. Тя не е подходяща за жени, при които раковите клетки не са чувствителни към хормоните. Ново голямо проучване ATLAS показва, че приемът на тамоксифен в продължение на над 10 г. може да увеличи преживяемостта при жени преди менопаузата. За да се установи дали ракът на гърдата е чувствителен към хормони или не, се прави биопсия. Ако при над 10% от клетките се откриват посочените хормонални рецептори, се приема, че туморът е чувствителен към хормони.

По-рано онколозите отстранявали яйчниците или ги облъчвали, за да намалят отделянето на женски хормони. Големият недостатък при този подход е безплодието. С днешните терапии жена, лекувана от рак на гърдата, може отново да забременее. Въпреки това на практика тя често остава без месечен цикъл и получава симптоми на менопауза. За разлика от химиотерапията, антихормоналната терапия не атакува здравите клетки.

Използваните медикаменти в антихормоналната терапия

Антиестрогени (напр. тамоксифен или торемифен) блокират естрогеновите рецептори на раковите клетки. Използват се от десетилетия. Подходящи са за жени както преди, така и след менопауза. Приемат се като таблетки.

GnRH аналози: Абревиатурата GnRH означава Гонадотропин освобождаващи хормони. Те стимулират хипофизата да отделя хормоните FSH и LH, които пък карат яйчниците да отделят повече естрогени. GnRH аналозите правят точно обратното – те потискат образуването на двата хормона и яйчниците отделят по-малко естрогени. Жените във фертилна възраст понякога получават GnRH аналози като лекарства паралелно с химиотерапията, за да се запазят яйчниците им.

Ароматаза блокери (напр. Летрозол, анастрозол или ексеместан) обезвреждат определен ензим. Този т.нар. ароматаза кара някои вещества да бъдат превръщани в естрогени в мастната, мускулната тъкан, както и в тази на млечните жлези. Блокерите на ароматазата блокират по този начин производството на естроген в мускулните и мастните клетки. Не оказват влияние върху продукцията на естроген в яйчниците. Затова са подходящи само за жени в менопауза или за тези, чиито яйчници са отстранени или деактивирани.

Гестагени (напр.Medroxyprogesteronacetat, Megestrolacetat) се прилагат в редки случаи. Тези изкуствени хормони на жълтото тяло намаляват по различни пътища за обмен на веществата нивата на естрогените в кръвта и пречат на раковите клетки да образуват естрогенни рецептори на повърхността им. Освен това те блокират рецепторите за прогестерон на раковите клетки.

Ново: „Чисти“ антиестрогени
Ново развитие в антихормоналната терапия са „чистите“ антиестрогени (Selective Estrogen Receptor Down Regulators, SERDs). Те напълно изключват естрогеновите рецептори на раковите клетки, докато при по-старите препарати има някаква остатъчна активност. В момента се прилагат само при напреднали тумори, които не отговарят на другите антихормонални препарати.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Природни вещества в помощ на лекарствата за рак
Има лекарства срещу наследствени форми на рак 
Проф. Дудов: Ракът не е една, а 200 болести 
Хапче ще понижава в пъти риска от рак на гърдата

Стратегии при антихормоналната терапия

Антихормоналната терапия не протича еднакво при всички жени. Изборът на медикаменти и продължителността на терапията се ориентират предимно по това, дали пациентката има редовен цикъл или е в менопауза.

Преди критическата възраст пациентките с рак на гърдата по правило получават терапия с тамоксифен за 5 г. Жените над 40 г. понякога приема и GnRH аналози. Лечението с тях продължава поне 2 г., може обаче да се удължи до 5 г. При жени, които не планират бременност, може да се обмисли в допълнение лъчетерапия и отстраняване на яйчниците.

След менопаузата яйчниците вече не са активни. Въпреки това те продължават да отделят полови хормони (напр. В мастната тъкан). Затова антихормоните действат само при жени, които нямат цикъл. Жени с висок риск от рецидив получават след химиотерапията 2-3 г. тамоксифен, след това 2-3 г. ароматаза блокери. Все по-често лекарите предписват ароматаза блокери от самото начало. Проучванията сочат, че ароматаза блокерите от трето поколение имат по-добър ефект от тамоксифен при жени в менопауза. При пациентки с нисък риск от рецидив е достатъчно да приемат 5 г. антиестрогени.

Д-р Дагмар Нирветберг, АГ специалист 

Източник: Netdoktor.de

Свързани публикации

1 коментар

  1. как мога да се свържа с Д-р Дагмар Нирветберг?

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -