четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаХапче ще понижава в пъти риска от рак на гърдата

Хапче ще понижава в пъти риска от рак на гърдата

Съвременната диагностика позволява да се идентифицират гени, увеличаващи риска от рак на гърдата и яйчниците – един от тях е BRCA1. Той увеличава риска от рак на гърдата с 85% и този на яйчниците – до 40%. Ако той се открие при някоя жена, тя нерядко прибягва до мастектомия – отстраняването на гърдите. Един от примерите е актрисата Анджелина Джоли.

Учени от Кралския университет в Белфаст обаче обръщат внимание, че скоро може да има лекарства, които понижават опасността от наследственото онкологично заболяване, без да се прибягва до неприятната операция, съобщава в. „Дейли мейл“. Тези медикаменти намаляват концентрацията на естроген. Има доказателства, че концентрацията на женския хормон е в пряка връзка с увреждането на ДНК, което причинява рака на гърдата.

Клетките на жени с гена BRCA1 не могат да се справят с по-високата концентрация на естроген, който се намира в тъканите на гърдата и яйчниците. Затова при тях лекарствата, които, повлияват хормоналните нива, могат да бъдат алтернатива на операцията. Ако жената планира да зачене дете, просто ще спре временно приема на лекарства. В момента учените подготвят клинични проучвания. Очакванията са те да бъдат проведени през следващите 12 месеца. Известно е, че в първата фаза на изпитанията ще се провери комбинация от две лекарства върху 12 жени в продължение на три месеца. За оценка на ефективността ще бъде направена биопсия, ще бъдат изследвани кръв и урина, които ще покажат степента на увреждане на ДНК.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -