четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПоставиха индивидуални изкуствени коленни стави

Поставиха индивидуални изкуствени коленни стави

Две жени на 60 и 65 г. с артрозни изменения на коленете бяха оперирани с иновативна за България техника в ортопедията на Болница „Тракия“ в Стара Загора. Швейцарският ортопед, д-р Алами от Университетската клиника по ортопедия в Лозана и завеждащият ортопедично отделение на Болница „Тракия“, д-р Петър Братоeв, имплантираха колянни стави на двете пациентки, ползвайки специално създаден индивидуален инструмент за всяка една от тях.

Техниката Patient Specific Instrumentarium на световния швейцарски производител Symbios Switzerland започва с изграждане на триизмерен модел на колянната става на конкретния пациент чрез компютърно-томографско 3D изображение. Моделът следва профила на коляното с абсолютна точност. По него се изработва индивидуален инструментариум, позволяващ на хирурга да извърши операцията с максимално точни разрези и щадящо отнемане на кост. Така поставената индивидуална изкуствена колянна става е максимално близка до анатомията на конкретното коляно.

Техниката Patient Specific Instrumentarium се прилага в света едва от около 2 години, но резултатите са изключително добри. Около 90% от операциите за колянни импланти в Швейцария вече се правят чрез техниката на Symbios. Тя гарантира много по-добра прецизност за възстановяване кинематиката на коляното, сигурност при имплантацията и по- дълъг „живот“ на импланта, с минимизиране на следоперативната болка и функционалния дискомфорт, посочва д-р Братоев. Пациентите се възстановяват напълно само за около месец след операцията, която протича за доста по-кратко време. Избягват се редица потенциални усложнения и неточности, които могат да се появят при стандартното поставяне на изкуствени стави.

„Тази методика е изключително подходяща при хора в активна възраст, които имат високи двигателни изисквания и очакват те да им осигурят комфортно движение в дългосрочна перспектива“, посочи след приключването на двете операции д-р Братоев. Новата техника оскъпява хирургичната операция с около 1500 лева. Смятам, че цената е разумна и в достъпни за българските пациенти граници, тъй като предимствата и са огромни, допълни той.

„Университетската болница в Лозана развива добри отношения с Болница „Тракия“ и конкретно с д-р Братоев вече три години. Впечатлен съм от Болница „Тракия“ – тя е много добре екипирана, както с апаратура, така и с добри лекари и не на последно място, е много красива. Имате болница, която е на изключително високо ниво по нашите швейцарски стандарти“, посочи д-р Алами.

Швейцарската фирма Symbios реши да направи тези две високоспециализирани операции в Стара Загора, за да покаже, че Болница Тракия е място, в което спокойно могат да се правят операции от най-висок клас, посочи търговският представител на компанията за България г-н А. Мирчев. Появата на Symbios в Стара Загора е в резултат на направени проучвания в кои болници има добри резултати и може да се разчита на лекарите, работещи там, допълни той. Д-р Петър Братоев и ортопедите от екипа му вече имат няколко специализации и обучения в Швейцария. През ноември тази година лекари от отделението отново ще специализират в болницата в Лозана.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -