петък, 26 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниТелефоните са 10 пъти по-мръсни от тоалетната, заразяват ни

Телефоните са 10 пъти по-мръсни от тоалетната, заразяват ни

Мобилните телефони са около 10 пъти по-мръсни от седалката на тоалетната, особено ако ги използваме по-интензивно през деня. Това разкрива американско проучване, цитирано от ABC News. С ръцете си пренасяме върху тях всякакви вируси и бактерии. По мнението на лекарите в сезона на грипните епидемии именно телефоните може да станат източник на инфекцията.

Трима от 4-ма ходят с джиесема дори до тоалетната, сочат данните. Затова трябва редовно да се мият ръцете, но и да се почиства апаратът. Малко хора обаче правят това, поясняват експертите. Чистенето може да се прави със спирт (ако конкретният модел позволява и покритието няма да се повреди) или със специален препарат за дезинфекция на техника, каквито вече има на пазара. Дори и това обаче няма да помогне особено по време на грипна епидемия. Докоснем ли веднъж някаква повърхност, ние й предаваме бактериите и вирусите, които носим по ръцете си.

Чък Герба, професор по микробиология от университета в Аризона, направил експеримент. Сложил образец от вирус на дръжката на врата в оживен офис. Станало ясно, че ако дори само един служител донесе по този начин грипния вирус, то след 4 часа той ще бъде по ръцете на 40% от колегите му. Мийте ръцете си, преди да вземете джиесема, съветва проф. Герба. Откажете се от навика да пипате през деня лицето си. Доказано е, че човек прави това средно по 16 пъти на час.

Източник: ABC News

Свързани теми: Кухненската гъба е най-мръсното нещо в жилището

Сваляйте капака на тоалетната, иначе заразите плъзват

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -