петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниСъдови хирурзи от София помагат във Враца, спасиха 2-ма младежи

Съдови хирурзи от София помагат във Враца, спасиха 2-ма младежи

Две изключително сложни операции извършиха съдови хирурзи от УМБАЛ „Св. Екатерина“ в новооткритото съвместно отделение по съдова хирургия в МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца.

След преживяна травма 19-годишен пациент постъпва в Спешно отделение със срязана дясна ръка, прекъснат кръвоток и липсващи артериални пулсации. По време на операцията е извършена венозна и артериална реконструкция, като е взета част от вената на десен долен крайник. Зашити са разкъсаните тъкани и сухожилие  и се възстановява  напълно кръвотока на цялата засегната ръка. На петия ден след операцията пациентът е със запазени сетивност и функция на пръстите на пострадалия крайник и не съобщава за изтръпване, болки или други оплаквания.

Нов метод при тромбози на сънната артерия в „Св. Екатерина“

Друг пациент на 27 години, който е на хемодиализа и с артериовенозна фистула, в следствие на което в областта на подмишницата на дясната ръка получава усложнения с три  аневризми, възпаление и риск от разкъсване на артерията, е опериран също от съдовите хирурзи.  След отпушване на засегнатите участъци и отпрепариране на аневризмите е възстановен напълно кръвотока на ръката и минимизиран риска от евентуално кървене или възпаление на крайника.

Звеното по съдова хирургия е открито през месец юни на базата на договор за съвместно сътрудничество между МБАЛ „Христо Ботев“ и столичната УМБАЛ „Света Екатерина“. Новото отделение  покрива острата нужда от високо специализирана здравна помощ в областта на съдовите заболявания за регион с десет общини и близо 200 000 души население.

Разширени вени и хронична венозна недостатъчност

В отделението  се извършва пълен обем от диагностика, лечение  и планови операции на широк кръг съдови заболявания, като при всяка диференциална диагноза във врачанската болница се покрива и необходимостта от високо експертна  консултантска  помощ на съдови хирурзи.

Източник: Пресслужба УМБАЛ „Св. Екатерина“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -