Аневризма – видове, симптоми и лечение

PRINT
аневризма симптоми лечение

Аневризмата е болестно разширение на кръвоносен съд. По правило засяга артерия. На засегнатото място напречното сечение на артерията е разширено.

Какви са причините за аневризма

Аневризмата може да е вродена или придобита.

В повечето случаи тя може да се диагностицира с помощта на ехографско изследване (ултразвук). Тъй като не всички участъци на периферните артерии и аортата може да се изследват по този начин, понякога за по-точна диагноза се използва компютърната томография с контрастно вещество. Ако аневризмата се намира в камерите на сърцето, за диагнозата се използва ангиография или ехокардиография. И двата метода са високотехнологични, но работят без облъчване на пациента с помощта на ултразвук. При тях пациентът също получава контрастно вещество.

Къде може да се появи аневризмата

аневризма лечениеПатологичното разширяване често се появява на аортата. Ако мястото се намира в гръдния кош, то се нарича торакална аневризма. Когато е локализирана в коремната област, в медицината се говори за аневризма на коремната аорта. Друго място, на което проблемът може да се появи, са артериите в мозъка. Тогава се говори за церебрална или интракраниална аневризма.

Аневризма може да се получи и под коляното.

Симптоми на аневризма

Много от хората, които имат аневризма, не знаят изобщо за нея. В повечето случаи тя не причинява никакви оплаквания. Първите симптоми се появяват едва тогава, когато разширяването на артерията вече е доста напреднало и тя притиска околните органи.

При аневризма в гръдната област може да се появят следните симптоми:

  • Кашлица
  • Затруднения в преглъщането
  • Затруднения в дишането
  • Дрезгав глас
  • Лошо кръвоснабдяване в ръцете

Ако аневризмата се намира в областта на сърдечната стена, признаците може да са сърдечна аритмия или сърдечна слабост.

Симптомите стават напълно осезаеми, когато стената на кръвоносния съд се спука или разкъса. Тогава човек усеща силни и продължителни болки на мястото.

Характерно за аневризмата на коремната аорта е болката в хълбоците, която се излъчва към краката или гърба. Допълнително може да има болки и в долната част на корема. Когато аневризмата се спука в коремната област, има голяма опасност за пациента да загине от кръвозагуба.

Ако се разкъса аневризма на аортата в гръдната област, може да се появят силни болки, които приличат на тези при инфаркт. Животозастрашаваща и внезапна сърдечна слабост може да възникне, когато се спука съдова стена в близост до сърцето. По този начин се получава кръвоизлив в перикарда.

Ако аневризма в близост до мозъчните артерии започне да кърви, симптомите са силно главоболие, болки в областта на лицето и прилошаване. Някои пациенти изпадат в безсъзнание.

Някои аневризми може да не предизвикат симптоми през целия живот. Ако бъдат открити в рамките на рутинно изследване, се налагат редовни контролни прегледи, за да се улови навреме евентуална промяна на аневризмата.

Аневризмата е като балонче по дължината на кръвоносния съд

Лечение на аневризмата

Вече има различни методи за лечение на аневризмата. Изборът на терапия зависи от нейната големина и разположение. Например при аневризма на коремната аорта, която е с диаметър по-малък от 4 см, може да се изчака и да се направи проследяване с ултразвук в продължение веднъж годишно.  Ако аневризмата е по-голяма от 4 см, контролата трябва да е веднъж на 6 месеца.

аневризма операцияОперация на аневризма

В някои случаи лечението е с операция. Засегнатият кръвоносен съд се стабилизира с помощта на стент или пък се поставя специална съдова протеза.

Ако аневризмата е в главата, се прилагат основно два метода – койлинг (Coiling) – (на графиката долу) и клипинг (Clipping) – на графиката вдясно. При койлинг хирургът затваря аневризмата с помощта на платинена спирала. При клипингът затварянето е с помощта на клип.

Когато аневризмата е локализирана в артерията под коляното, често се прави операция за байпас. Тогава хирургът трансплантира част от кръвоносен съд, който предварително е взет от друго място в тялото на пациента. С негова помощ аневризмата се заобикаля.

аневризма койлинг

 

Основната цел на всяко от леченията е да се стабилизира засегнатата съдова стена по такъв начин, че да се изключи нейното разкъсване.

 

Платинени спирали лекуват инсулт с аневризма

Лечение на рисковите фактори

Важна част от лечението на аневризмата е терапията на възможните причини. В тази връзка трябва да се следи и контролира кръвното налягане. Хипертонията трябва да се лекува. Лекарите често предписвате бетаблокери или ACE-блокери. Обръща се специално внимание пациентът да вземе мерки срещу атеросклерозата. Всички фактори, които водят до калциране на съдовете, трябва да се избягват. Отказът от тютюнопушене и алкохол е част от мерките.

Особено важно е да се следи за нормално телесно тегло, редовна физическа активност и балансирано хранене с много зеленчуци и по-малко животински мазнини.

При високи стойности на холестерола или високо кръвно, трябва да се приемат съответните медикаменти. Ако в семейството вече има случаи на аневризма, съветът на специалистите е да се отиде на профилактичен преглед и без да има симптоми.

Какво е аневризма – вижте още във видеото

[Общо: 10    Средно: 2.9/5]
Аневризма – видове, симптоми и лечение беше последно модифицирана от: юли 19th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *