сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниРядка операция спасява от рак: Уморяват "от глад" тумора

Рядка операция спасява от рак: Уморяват „от глад“ тумора

Изключително рядко прилагана високоспециализирана интервенционална процедура направиха за първи път инвазивните кардиолози на болница „Софиямед“. Те извършиха емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Казано иначе – прекъсват се кръвоносните съдове, които хранят злокачественото образувание и така то „изсъхва“.

Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания. На практика представлява прекъсване или запушване на кръвоснабдяващия ги съд. Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак. По-малко от 10% са подходящи за оперативно лечение. От друга страна 30-40% от болните се откриват в стадий В, когато единственото лечение реално е емболизацията.

„Това е процедура, при която в артерията, която кръвоснабдява тумора се впръскват през микрокатетър микроскопични частици или сфери. Те могат да бъдат предварително заредени с химиотерапевтик. Така се търси двоен ефект: от една страна се нарушава храненето на тумора. От друга, химиотерапевтикът действа локално в много по-висока концентрация и без страничните ефекти на венозната химиотерапия. Това удължава достоверно продължителността и качеството на живота на болния.“ Това коментира доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Софиямед“.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -