вторник, 14 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниПротеин мутант виновен за високото кръвно

Протеин мутант виновен за високото кръвно

Определен мутирал белтък може да образува дупки в протеина, разположен в клетъчната мембрана. Резултатът има неприятна проява при човека – кръвното налягане се повишава. Откритието на учени от университета в Южна Дания ще помогне за разработването на нови препарати срещу кръвното, съобщава Health India.

Още преди няколко години учените от университета Орхус установили, че има протеин, който е свързан с високото кръвно. Не знаели обаче как точно двете неща са свързани. Сега това е изяснено – белтъкът прави „дупки“ и клетката губи способност да контролира веществата, които постъпват в нея или излизат от нея.

„Дупката“ се образува точно там, където се осъществява контрола върху съдържанието на соли в самата клетка. Нормалната клетка може да регулира изцяло колко натриеви йони да отдели от вътрешността си. Това помага за поддържане на солевия баланс в организма. При наличието на дупката обаче йоните проникват свободно в клетката, което повишава нивото на солта. При голяма концентрация се повишава и кръвното.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -