петък, 19 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОткриха връзка между аутизма и мръсния въздух

Откриха връзка между аутизма и мръсния въздух

Ново проучване в Калифорния разкри неочаквана връзка между замърсяването на въздуха, причинено от уличния трафик и аутизма – болест, която до голяма степен си остава загадка за медицината. Американските учени, цитирани от Би Би Си, наблюдавали 500 деца. Тези, които живеели близо до улици с интензивен трафик, имали три пъти по-голяма вероятност да развият аутизъм в сравнение с малчугани, израснали на чист въздух.

Учените използвали данни от Агенцията за опазване на околната среда в САЩ, за да изчислят нивата на замърсяване на въздуха на различни места в Калифорния. Те били използвани, за да се сравни излагането на мръсен въздух по време на бременността и в първата година след раждането при 279 деца с аутизъм и 245 здрави малчугани. Така стигнали од изводите, че рискът се повишава три пъти, когато майката и бебето живеят край оживени улици.

Предишни проучвания също дават основание да се търси връзка между аутизма и живеенето близо до места с натоварен трафик, отбелязва Би Би Си. Учените предупреждавали, че финият прах от колите във въздуха може да предизвика неврологични усложнения. Сега обаче за първи път се търси връзка именно с аутизма.

Веднага обаче се появиха и опоненти, които обявиха, че проучването не е достатъчно убедително. За мен изглежда по-скоро невероятно да има причинно-следствена връзка между мръсния въздух и аутизма, казва проф. Ута Фрит от Университетския колеж в Лондон. По думите й проучването не е представило научно обяснение за механизма, по който замърсяващите въздуха вещества засягат развиващия се мозък, вследствие на което се стига до загадъчното заболяване.

Авторите на проучването признават, че най-голямото предизвикателство е да се вземат предвид всички аспекти от живота на детето, които могат евентуално да се свържат с появата на аутизма – например фамилната обремененост.

От центъра за изследване на това заболяване към Университета в Кеймбридж обаче приветстват идеята да се води битка срещу замърсяването на въздуха. „Знаем, че финият прах от колите се свързва с много други заболявания и състояния, затова ми се струва убедително да има своята биологична роля и при възникването на аутизма“, казва София Ксианг Сън от центъра.

Дори пряката връзка между двете неща да не е доказана категорично, една инициатива за подобряване на въздуха в големите градове ще се отрази добре на общественото здраве, допълва тя.

Свързани теми: Генни мутации в сперматозоиди на бащата водят до аутизъм

Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани

Д-р Кунчев: Мит е, че ваксините водят до аутизъм

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -