неделя, 5 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНови европейски препоръки за лечението на високо кръвно

Нови европейски препоръки за лечението на високо кръвно

Нови гайдлайни за лечение на високо кръвно налягане бяха представени на Конгреса на Европейското кардиологично дружество (ESC), който се провежда в Мюнхен.

Както досега лечение трябва да започне, ако човек поддържа трайно стойности над 140/90. При добре понасяне на терапията целевата стойност е 130 mmHg систолично налягане. За пациенти под 65 г. стремежът е да се поддържа кръвно от 120-129 mmHg. Стойности под 120 mmHg не се целят при никоя от пациентските групи, тъй като тогава потенциалният риск е по-голям от ползата.

При възрастните се допуска и кръвно до 160 mmHg

При по-възрастните пациенти се допускат и по-високи стойности, в определени случаи до 160 mmHg, за да се избегнат нежелани странични ефекти чрез интензивната медикаментозна терапия. Това уточнява председателят на Австрийското кардиологично дружество проф. Андреа Подчек-Швайгхофер. Кръвно налягане, което е в рамките на нормалното (130-139/85-89 mmHg), се лекува само в определени случаи. Това се прави, когато рискът от сърдечносъдов инцидент е особено висок поради съществуващо вече заболяване.

Новите европейски насоки за лечение на високото кръвно се очакват с голям интерес в медицинската общност. Причината е становището на експерти от САЩ, които миналата година заявиха, че лечението на хипертонията трябва да започне още при стойности 130/80 mmHg. В САЩ назначават медикаменти на всички пациенти с кръвно над 130/80 mmHg, ако те имат и допълнителни рискови фактори. Другите пациенти се лекуват с общи мерки.

Промяната на горната граница на кръвното, отвъд която започва лечението с медикаменти, включва наведнъж 4 млн. пациенти в групата на приемащите лекарства в САЩ. Тези хора не биха приемали лекарства, ако границата за терапия остане 140/90 mmHg, коменитрат европейските кардиолози.

Кои витамини и микроелементи свалят кръвното като лекарства

Комбинираната терапия се дава още в началото на лечението

Интересна новост в току-що публикуваната насока за лечение на кръвното е свързана с избора на препарат. При голяма част от хипертониците терапията ще започва с най-малко две различни субстанции от самото начало, като това може да е и комбиниран препарат. Досегашните препоръки предвиждаха да се започне само с едно активно вещество, като при нужда се добавя второ и трето.

В новите насоки се насърчава приложението на комбинираните препарати, защото това улеснява пациенти и той приема само една таблетка вместо 2 или 3. Така има по-голяма вероятност той да спазва предписаната терапия.

Ако кръвното не може да се свали с комбинация от три субстанции, т.е. става дума за резистентна на лечение хипертония, се добавя и диуретик.

Лекарствата за кръвно действат най-добре, ако се пият вечер преди лягане

Начинът на живот – решаващ за овладяване на хипертонията

Промени в начина на живот се препоръчва на абсолютно всички пациенти с високо кръвно според новите препоръки, подчертава проф. Подчек-Швайгхофер. Основните правила за начин на живот, които хипертониците трябва да следват, са намаляване на консумацията на сол, балансирано и здравословно хранене, редовни физически тренировки според кондицията, отказ от тютюнопушене и нормално телесно тегло.  

Алкохол се допуска, но само в умерени количества. За хипертониците е особено вредно да имат моменти на злоупотреба с алкохола.

Има новости и в препоръките за лечение на  пациенти, които страдат едновременно от високо кръвно и рак. Допуска се временно спиране на онкологичните медикаменти, ако човекът вдигне много високо кръвно, което не може да се контролира при комбинираното лечение.

Нови са и насоките за поведение при хипертоници във високите планински области. Те категорично трябва да се въздържат от изкачване на райони над 4000 м надморска величина.

Високото кръвно е сериозен рисков фактор не само за инсулти, но и за сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, бъбречна недостатъчност, периферна тромбоза и деменция.

Какво да ядем срещу високо кръвно?

Източник: 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension.European Heart Journal

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -