Реклама
Начало Новини Нови европейски препоръки за лечението на високо кръвно

Нови европейски препоръки за лечението на високо кръвно

0
високо кръвно хипертония
Реклама

Нови гайдлайни за лечение на високо кръвно налягане бяха представени на Конгреса на Европейското кардиологично дружество (ESC), който се провежда в Мюнхен.

Както досега лечение трябва да започне, ако човек поддържа трайно стойности над 140/90. При добре понасяне на терапията целевата стойност е 130 mmHg систолично налягане. За пациенти под 65 г. стремежът е да се поддържа кръвно от 120-129 mmHg. Стойности под 120 mmHg не се целят при никоя от пациентските групи, тъй като тогава потенциалният риск е по-голям от ползата.

При възрастните се допуска и кръвно до 160 mmHg

При по-възрастните пациенти се допускат и по-високи стойности, в определени случаи до 160 mmHg, за да се избегнат нежелани странични ефекти чрез интензивната медикаментозна терапия. Това уточнява председателят на Австрийското кардиологично дружество проф. Андреа Подчек-Швайгхофер. Кръвно налягане, което е в рамките на нормалното (130-139/85-89 mmHg), се лекува само в определени случаи. Това се прави, когато рискът от сърдечносъдов инцидент е особено висок поради съществуващо вече заболяване.

Реклама

Новите европейски насоки за лечение на високото кръвно се очакват с голям интерес в медицинската общност. Причината е становището на експерти от САЩ, които миналата година заявиха, че лечението на хипертонията трябва да започне още при стойности 130/80 mmHg. В САЩ назначават медикаменти на всички пациенти с кръвно над 130/80 mmHg, ако те имат и допълнителни рискови фактори. Другите пациенти се лекуват с общи мерки.

Промяната на горната граница на кръвното, отвъд която започва лечението с медикаменти, включва наведнъж 4 млн. пациенти в групата на приемащите лекарства в САЩ. Тези хора не биха приемали лекарства, ако границата за терапия остане 140/90 mmHg, коменитрат европейските кардиолози.

Кои витамини и микроелементи свалят кръвното като лекарства

Комбинираната терапия се дава още в началото на лечението

Интересна новост в току-що публикуваната насока за лечение на кръвното е свързана с избора на препарат. При голяма част от хипертониците терапията ще започва с най-малко две различни субстанции от самото начало, като това може да е и комбиниран препарат. Досегашните препоръки предвиждаха да се започне само с едно активно вещество, като при нужда се добавя второ и трето.

В новите насоки се насърчава приложението на комбинираните препарати, защото това улеснява пациенти и той приема само една таблетка вместо 2 или 3. Така има по-голяма вероятност той да спазва предписаната терапия.

Ако кръвното не може да се свали с комбинация от три субстанции, т.е. става дума за резистентна на лечение хипертония, се добавя и диуретик.

Лекарствата за кръвно действат най-добре, ако се пият вечер преди лягане

Начинът на живот – решаващ за овладяване на хипертонията

Промени в начина на живот се препоръчва на абсолютно всички пациенти с високо кръвно според новите препоръки, подчертава проф. Подчек-Швайгхофер. Основните правила за начин на живот, които хипертониците трябва да следват, са намаляване на консумацията на сол, балансирано и здравословно хранене, редовни физически тренировки според кондицията, отказ от тютюнопушене и нормално телесно тегло.  

Алкохол се допуска, но само в умерени количества. За хипертониците е особено вредно да имат моменти на злоупотреба с алкохола.

Има новости и в препоръките за лечение на  пациенти, които страдат едновременно от високо кръвно и рак. Допуска се временно спиране на онкологичните медикаменти, ако човекът вдигне много високо кръвно, което не може да се контролира при комбинираното лечение.

Нови са и насоките за поведение при хипертоници във високите планински области. Те категорично трябва да се въздържат от изкачване на райони над 4000 м надморска величина.

Високото кръвно е сериозен рисков фактор не само за инсулти, но и за сърдечна недостатъчност, предсърдно мъждене, бъбречна недостатъчност, периферна тромбоза и деменция.

Какво да ядем срещу високо кръвно?

Източник: 2018 ESC/ESH Guidelines for the management of arterial hypertension.European Heart Journal

Реклама

Exit mobile version