петък, 12 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНова терапия с антитяло дава обещаващи резултати при алцхаймер

Нова терапия с антитяло дава обещаващи резултати при алцхаймер

Терапия с антитяло може да се окаже полезна за намаляване на уврежданията, от които пациентите с болестта на Алцхаймер страдат. В ново проучване учени от Университета в Кентъки разработиха молекулата, която атакува невро-възпалението, намалява образуването на амилоидни плаки и неврофибриларни заплитания, което води до подобряване на когнитивните способности. 

Повечето хора с алцхаймер развиват така нареченото късно начало – симптомите им се появяват за първи път в средата на 60-те години от живота. При други обаче те настъпват още през 30-те и 40-те години.

Първите симптоми на болестта на Алцхаймер са различни при отделните пациенти. Деменцията е термин, с който се описват група симптоми, които сочат отслабване на паметта. Те може да са от леки – объркване, забравяне на някои дребни неща, до постепенно заличаване на самата личност. За съжаление алцхаймер е прогресиращо заболяване на мозъка, което бавно, но неотклонно води до увреждане на паметта и когнитивните функции. 

Ето кои са първите симптоми на алцхаймер

Новите открития почиват на анализа на генетични данни, които насочват към извода, че рискът от спорадично развитие на Алцхаймер е свързано с фактори като неврологично възпаление, мембранно преобръщане и липиден метаболизъм. Актуалните терапевтични подходи се фокусират върху основните патологични белези на болестта – плаките и заплитанията. Това е и основата за поставяне на диагнозата алцхаймер.

Новите научни данни, публикувани в Journal of Neuroinflammation, се фокусират върху задействането на рецептор, експресиран върху миелоидна клетка-2 (TREM2), който да намали или предотврати развитието на амилоидни плаки и неврофибриларни заплитания. Учените от Кентъки вярват, че създаването на антитяло може да активира клетъчния рецептор с противоположно действие, което се случва, когато мутация потиска клетката, водеща до Алцхаймер.

9 рискови фактора виновни за алцхаймер

„TREM2 беше идентифициран преди няколко години като ген, чиято мутация значително увеличава риска от болестта на Алцхаймер. Предположихме, че таргетирането на TREM2 с цел повишаване на неговата функция може да бъде добро лечение за болестта на Алцхаймер “, обяснява д-р Дона Уилкок, асоцииран директор на Университета на Кентъки в Център Сандърс-Браун на Стареене (SBCoA). Учените установиха, че терапевтичното насочване на TREM2 с помощта на TREM2-активиращо антитяло води до активиране на микроглия, насочване на микроглия към амилоидни плаки, намалено отлагане на амилоид и в крайна сметка подобряване на симптомите при алцхаймер.

Деменция – видове и възможно лечение

Това е първият подход, насочен към гена TREM2 за активиране на микроглия с цел изчистване на амилоидните отлагания в мозъка, които са причина за болестта на Алцхаймер, допълва Уилкок. Ефективността на антитялото е тествана върху опитни мишки. След успеха на проучването, университетският център ще бъде място за предстоящо клинично изпитване при хора, използващо този нов подход.

Източник: Еурекалерт

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -