сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов инсулин инхалатор действа светкавично

Нов инсулин инхалатор действа светкавично

Американските здравни власти регистрираха инсулин под формата на инхалатор за лечение на диабет тип 1 и тип 2, съобщава WebMD. Неговото действие е с висока скорост, затова трябва да се приема с храна или веднага след хранене. Медикаментът пробва вече два пъти да стигне до пазара. Този път производителят MannKind Corporation представил допълнителни документи на компетентните органи в подкрепа на безопасността на клиничните изследвания.

Хората с диабет тип 1 (автоимунен) трябва да приемат новото лекарство заедно с друг инсулин с удължено действие. Пациентите с диабет тип 2 пък, ще вземат новия препарат със стандартните перорални лекарствени форми. Регистрираният сега инхалаторен инсулин има неприятен страничен ефект – причинява внезапно усещане за стягане в гърдите. Затова не се препоръчва за хора с астма или ХОББ. Той е противопоказан още при пушачи и лица, лекувани за диабетна кетоацидоза (нарушение в обмяната на глюкозата).

Новости се очакват и на европейския пазар. Само на крачка от одобрение е биоподобният инсулин гларжин – резултат от сътрудничество между Eli Lilly и Boehringer Ingelheim. Неговата основна цел е да постигне контрол на захарта между храненията и през нощта. Подобни разработки готвят и други фармацевтични гиганти. Например по-рано тази година Merck & Co и Samsung Bioepis се споразумяха съвместно да разработват, произвеждат и търгуват с лекарството.

Източник: WebMD

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -