четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияПроверете се безплатно за алергия!

Проверете се безплатно за алергия!

От 7 до 11 юли, от 10 до 14 часа, на голямата поляна на входа на Южния парк, от страната на бул. Гоце Делчев, всички граждани ще имат възможността безплатно да измерят функцията на дишането на белия си дроб, да им бъде направена оценка на проходимостта на носа и демонстрация на кожно-алергични проби. Инициативата е на Българското дружество по алергология и УМБАЛ „Александровска“, като отбелязва Световния ден за борба с алергиите – 8-ми юли. Прегледите ще се осъществят от медици-доброволци от Клиниката по алергология на Университетска болница „Александровска“.

През Седмицата за борба с алергиите в Клиниката по алергология ще се провеждат и обучения за пациенти, всеки работен ден, от 14:00 до 16:00 часа. Повече информация можете да получите от екипите в Южния парк. В случай, че нямате възможност да посетите информационната шатра, можете да запишете предварително час за планирана консултация със специалист от Клиниката по алергология на УМБАЛ „Александровска“ на следните телефони: 02/ 9230 632 (за възрастни пациенти) или на 02/ 9230 231 (за деца). За записване за прием или при спешни състояния: 02/ 9230 406.

Кампанията е и част от 135-годишния юбилей на „Александровска“ болница, която е помогнала за лечението на десетки хиляди българи и обучението на цели поколения български лекари. В кампанията ще вземат участие и младежи-доброволци от Асоциацията на българите, боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА).
Според Световната здравна организация от 20 до 40% от хората страдат от различен вид алергични заболявания. За последните 20-25 години засегнатите от бронхиална астма, алергичен ринит, уртикария, атопичен и контактен дерматит са се увеличили над 3 пъти. 

Ето още факти:
1. Над 150 милиона граждани на ЕС страдат от хронични алергични заболявания. Половината от тях са несвоевременно диагностицирани. Изпитва се недостиг на медицински специалисти и липса на осведоменост на населението
2. Над 100 милиона европейци страдат от алергичен ринит, а 70 милиона от бронхиална астма. Тези заболявания са най-разпространените незаразни болести сред децата и основна причина за посещенията в звената за спешна медицинска помощ и настъпилите хоспитализации
3. Над 17 милиона европейци страдат от хранителни алергии или от тежки алергии, свързани с риск от остри кризи или анафилаксия и непосредствена опасност за живота
4. Алергиите представляват подценявана причина за смущения в индивидуалното развитие, имат тежки последици върху социалните, професионалните и образователните постижения, особено сред децата, като по този начин стават причина за социално-икономическа неравнопоставеност.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -