четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНедостиг на желязо у бременната провокира аутизъм

Недостиг на желязо у бременната провокира аутизъм

Недостигът на желязо в храната по време на бременността може да повлияе за раждането на дете аутист, съобщава Diabet Insider. Плодът получава всички хранителни вещества чрез организма на майка си. Затова е много важно бременната да яде правилно. Връзката между желязото и риска от аутизъм е направена от учени в Университета на Калифорния.

Наблюденията са върху 520 двойки – майки и деца с аутизъм. Имало и контролна група от 346 двойки, в които децата били здрави. Жените били питани дали са вземали добавки с желязо, като се започне с първия триместър до началото на бебето. Отчетени са и рисковете от развитие на аутизъм – затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Язвички мъчат повечето аутисти, двете болести са свързани
Откриха връзка между аутизма и мръсния въздух 
Аутизъм, депресия и шизофрения с общ произход?

Анализът показал ясен извод – хранителните добавки с желязо намалявали риска от аутизъм при бебето. При жените над 35 години вероятността от раждане на дете с такова разстройство скачала 5 пъти, ако не получавали достатъчно желязо. Този елемент е решаващ за развитието на мозъка. Той помага за оформянето на невротрансмитери, за формирането на защитната миелинова обвивка на невроните и работата на имунната система. За бременните е полезна и фолиевата киселина.

Източник: Diabet Insider

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -