Знаете ли как да се пазите от вируси?

PRINT
настинка как се лекува

Хората не биха се целували с някой, който страда от настинка. В същото време обаче се оказва, че чрез ръкостискане е много по-вероятно да се заразят, отколкото чрез целувка. Това показва ново проучване сред 1000 британци, цитирано от в. „Дейли Мейл“.

57% от хората признават, че не биха целунали някого, ако той страда от настинка в момента. Подобна предпазливост не е оправдана от научна гледна точка, поясняват експертите от Университета в Кардиф. Вирусът се разпространява чрез слуз, а не чрез слюнката! 86% от анкетираните заявяват, че биха се ръкували с човек, който е хремав. С този жест обаче те рискуват много повече да се заразят. Причината е, че микробите остават по ръцете, когато докосваме очите и носа.

Ето и още любопитни факти за нагласата на хората към хремавите около тях. 21% от анкетираните не биха излезли на втора романтична среща, ако на първата партньорът е бил с настинка. За 79% пък няма да продължат да излизат с някого, който си бърше носа в ръкава. Повече от половината (59%) от анкетираните няма да продължат връзката си с човек, който още на първата среща яде с отворена уста. За 34% кашлицата действа отблъскващо, а за 32% – кихането.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Как да се борим с вирусите, които си остават завинаги наши 
Хапчетата за температура работят в полза на грипните епидемии
Животните пренасят 320 000 вируса, повечето непознати и опасни за човека 

Като цяло жените са страхуват повече от инфекция. 70% от жените не биха се целували с някого, който е настинал. При мъжете това са 44%. 22% от анкетираните дори не биха споделили едно легло с болен партньор. Има обаче и хора, които не се отказват от целувките въпреки всичко – това са 46%.

В заключение става ясно, че много хора нямат реална представа как вирусите на настинката и грипа се предават. По този начин те се излагат на повишен риск от инфекция.

Ето и фактите: Вирусите може да се предадат от заразен човек, който е в продължителен контакт със здрави хора,. Предаването става чрез кашлица, кихане върху тях или пренасяне на микробите чрез ръкостискане.

Източник: Daily Mail

[Общо: 2    Средно: 2/5]
Знаете ли как да се пазите от вируси? беше последно модифицирана от: май 3rd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *