Внимавайте с мокрите кърпички, правят алергия

PRINT
алергия от мокри кърпички

Прекомерната употреба на мокри кърпички или джобни дезинфектанти под формата на гелове може да причини кожна алергия, предупредиха водещи специалисти дерматолози. В мокрите кърпички има дезинфектант и консервант. Те отмиват естествения защитен слой на кожата и могат да я алергизират, обясни доц. Румяна Янкова, ръководител на катедра в Медицинския университет в Пловдив.

Дерматоложката вече е попадала на деца с кожни обриви, след като майките им чистели краката или дупето с такива кърпички. Имали сме пациенти и в старческите домове, където медицинският персонал също често ги използвал.

Видове екземи по ръцете и лечението им

Най-разпространената алергия е към никела

Това заяви доц. Жана Казанджиева от Александровска болница. От нея страдат около 20% от хората. На конгрес в  Малмьо, Швеция, наскоро дерматолози поискали да се забрани влагането на никел в евроцентовете, които се ползват от много хора. Преди време имаше мобилни телефони, чиято кутия съдържаше метала, допълни тя. Веднага след пускането им на пазара заваляли оплаквания от обриви около ухото, затова те бързо били спрени от производство.

Никелът обаче се съдържа в много сплави, разпространени във всекидневието. Хората трябва да имат предвид, че в златната бижутерия също има от него, каза още доц. Казанджиева. Съдържа се и в златните коронки. Някои хора мислели, че са чувствителни към благородния метал, но се оказвало, че алергията е към никела.

Причината за екземите се установява с тест с помощта на лепенки, които се прикрепват към кожата за 48 часа. От вътрешната им страна се накапват предполагаемите алергени. Такива тестове ще бъдат правени и сега по време на кампанията следващата седмица.

Може ли атопичен дерматит да се лекува без кортикостероиди?

Билките също правят алергии

Много хора ползват народна медицина, за да избегнат предполагаемия токсичен ефект на лекарствата. Тя обаче също може да провокира алергии, каза д-р Развигор Дърленски от болница „Токуда“. Някои хора развиват контактно-токсична реакция и получават силни обриви от билки като дебела мара, смрадлика, кестен, невен, лайка, репей, бръшлян, седефче, листа от смокиня и дори прополис. Имах пациенти, които се бяха разтривали с домашна ракия срещу дископатия и болки в рамото, но се бяха сдобили с ясно изразена екзема, поясни д-р Дърленски.

Наблюдавала съм изгаряне на кожата, когато тя е налагана директно с листа от смрадлика или семена от синап, разтворени в мед, допълни доц. Янкова. Тя обърна внимание, че ако върху някои растения като безобидния иначе магданоз, наложени на кожата, попаднат ултравиолетови лъчи, също се увеличава риска от алергия.

При мазане с растителни екстракти също може да се получи комбинирана реакция със слънчевите лъчи. Хората обичат да питат не лекаря, а съседа за съвет и смятат, че лекарството, което е помогнало на него, е подходящо и за тях, коментира доц. Казанджиева.

Тя предупреди хората да внимават с модата да се ползват кремове от ветеринарната медицина за ставни болки, защото имала пациенти с тежки дерматити след употребата им.

Редактор Ина Димитрова

[Общо: 3    Средно: 4.3/5]
Внимавайте с мокрите кърпички, правят алергия беше последно модифицирана от: януари 11th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *