Вещество в броколито помага за възстановяване след инсулт

PRINT
броколи цветно зеле

Ново проучване на учени от Кралския колеж в Лондон сочи, че вещество в броколито може да изиграе защитна роля срещу уврежданията, които настъпват в организма след мозъчен удар. Така то реално помага за възстановяване след инсулт. Учените дори смятат, че ако се разработи лекарство на тази основа, то може да се използва и за профилактика на мозъчния удар.

Според тяхната научна работа сулфорафан (съединение в броколито) активира защитен ензим в мозъка. Този ензим предотвратява оксидативния стрес. Става дума за химичен процес в организма, при който свободните радикали увреждат клетките. Оксидативният стрес се свързва с редица заболявания като рак и болестта на Алцхаймер, съобщава The Daily Mail.

Експертите осъществили експерименти, които показали, че сулфорафан намалява тежестта на инсулта при мишки. Те дори стигат до предположението, че хората, които са предразположени към инсулт, трябва всеки ден да вземат едно хапче с сулфорафан. Това би помогнало за предотвратяване на негативните ефекти от евентуален инсулт. От Британската сърдечна фондация, която финансира проучването, заявяват, че има спешна нужда от разработване на нови терапии. На фона на застаряването на населението и честотата на инсултите в напреднала възраст има спешна нужда да се открият начини за предотвратяване на уврежданията, които мозъчният удар причинява.  Проф. Джереми Пиърсън, водещ в проучването, уточнява, че ако сулфорафан има подобен ефект и при хората, такива лекарства ще се предписват масово подобно на статините.

Учените отбелязаха наскоро и друг напредък в разгадаването на инсулта. В университетите в Куинсланд и в Монаш експертите откриха протеин, който предпазва мозъка от последиците от инсулта. Става въпрос за протеина Hi1a. Този протеин блокира чувствителните на киселина йонни канали в мозъка. Именно те са отговорни за увреждането на мозъка след удар.

Източник: DailyMail

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Вещество в броколито помага за възстановяване след инсулт беше последно модифицирана от: април 3rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *