четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноШокиращи данни защо гладуването за отслабване е вредно

Шокиращи данни защо гладуването за отслабване е вредно

Много хора искат да отслабнат много и за кратко време, като намалят драстично храната. Ново проучване, публикувано в престижното списание Molecular and Cellular Biology, разкри шокиращи данни, че гладуването води до клетъчна смърт в организма. Клетките на гладуващ човек загиват поради липсата на глюкоза и то по начин, който нормално се случва само по време на имунна атака. Важна роля в този процес играе ендоплазмената мрежа, която участва в синтеза на протеини, липиди и транспорта на вещества, поясняват учените.

По време на химиотерапия например също се активира клетъчната смърт, но това става по различен механизъм – т.нар. митохондриален път на апоптоза. Гладуването действа по съвсем друг начин. То „включва“ т. нар. рецептори на смъртта в клетъчната мембрана. Те обикновено се използват от лимфоцитите (имунни клетки), когато атакуват с цел унищожаване заразени от вируси клетки.

Проучването показало, че по време на гладуване ендоплазмената мрежа генерира сигнал за тревога. Това водело до активирането на рецепторите на смъртта. В резултат на това, клетките умирали. Приблизително същото се случва и с клетките в раково образувание, на което не му достигат хранителни вещества.

Съвети как да отслабваме разумно вижте тук

Източници: Science Daily, ZeeNews

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -