В Русия създадоха суперлекарство – еликсир на младостта

PRINT
лаборатория кръвни изследвания

Руските учени създадоха ново суперлекарство, което активира източник на младостта в човешкия мозък, предаде „Интерфакс“. Експерти от фармацевтичната компания SFM-Фарм в Новосибирск, доказали, че сивото вещество може да бъде заставено да произвежда стволови клетки. Така те създали препарата под кодовото име G5.

Изобретението няма аналог в света. То е пълноценно регенеративно средство, подчертават от агенцията. Тази календарна година ще започнат клинични изпитания. В момента вече са приключили преварителните тестове, казва Андрей Артамонов от компанията производител.

Стволовите клетки, които се образуват в мозъка, успяват самостоятелно да открият повредените места в органите, като по този начин ги възстановяват. Известно е например, че детският мозък активно изработва стволови клетки. Възрастният мозък спира да прави това, но според учените може да бъде принуден отново да започне.

До момента съществуващите процедури със стволови клетки са се осъществявали извън човешкото тяло. Причината е, че учените се страхуват да не предизвикат неволно злокачествени мутации, тъй като няма никакви гаранции, че клетките няма да мутират на най-неочаквани места. Според руските учени такива опасения се свързват само със стволовите клетки, произведени лабораторно. На практика те не са съвсем „собствени“.

Препаратът G5 може да се приема и от напълно здрави хора. Той може да стане прекрасно средство за профилактика на стареенето, да повишава качеството на живот. По оценка на специалистите препаратът ще се появи на пазара ориентировъчно след половин година.

Източник: „Интерфакс“

СНИМКА: ТК

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
В Русия създадоха суперлекарство – еликсир на младостта беше последно модифицирана от: януари 4th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *