събота, 20 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноЦинк и шоколад са суперзащита от болести

Цинк и шоколад са суперзащита от болести

Комбинацията от цинк с какао, кафе и черен чай показа невероятен ефект. Заедно те имат способността да забавят процесите на стареене и да пазят от болести.

Голяма част от възпаленията, които възникват в организма и които в крайна сметка могат да увредят дори ДНК, са свързани с т. нар. свободни радикали. Те не само са причина кожата да старее, но и могат да допринесат за възникването на болести като диабет, сърдечносъдови и дори рак.

Свободните радикали попадат не само отвън организма. Те могат и да възникнат и като отпадни продукти от обмяната на веществата. Част от тях са особено активните хипероксиди. Организмът сам произвежда ензимите супероксид дисмутаза (SOD), които обезвреждат свободните радикали. В определени ситуации обаче балансът може да се наруши.

Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Цинк и растителни вещества

добавки с цинкУчени от Университета в Ерланген обаче установили, че комбинацията от цинк и растителни полифеноли (съдържат се в кафе, чай, вино и шоколад) могат да постигнат същия защитен ефект като SOD.

Полифенолите сами по себе си могат да противодействат на свободните радикали, заяви проф. Ивана Иванович-Бурмазович (на снимката вляво) от Университета Ерланген. В комбинацията с цинк обаче те стават още по-ефективни. Цинкът в случая функционира като катализатор. С негова помощ малки количества полифеноли обезвреждат големи количества от агресивния хипероксид. Той бива превръщан в кислород и водороден пероксид.  

Ефектът на цинк + какао е поразителен

Засега учение са документирали ефекта от комбинацията само в лаборатория. Имаме обаче всички основания да смятаме, че същият резултат може да постигнете и ако вземете таблетка с цинк към чашата с какао, коментира проф. Иванович-Бурмазович.

Тя обаче не насърчава да се пробва цинк плюс вино. Наистина то съдържа полифеноли. Алкохолът в него обаче стимулира оксидативния стрес, коментира биохимикът.

Усиленият ефект от комбинацията с полифеноли обяснява защо цинкът предотвратява настинката и намалява продължителността на боледуването. Едва ли само цинкът е причината за този желан положителен ефект.

Доказаха: От настинки пази само цинкът!

Подходящи при диабет, хипертония

диабет метаболитен синдром

Защитните ефекти на цинка заедно с растителни вещества може да се използват и за подобряване на състоянието при хронични заболявания. Например може да се създадат лекарства, които съдържат както цинк, така и полифеноли. Идеята е диабетиците да се пазят от увреждане на бъбреците или нервите, или пък хипертониците да предотвратят инсулта.

Според експертите храни като шоколад, кафе и други могат да бъдат обогатени с цинк. По този начин те биха могли да имат по-силен стимулиращ здравето ефект и да забавят процесите на стареене. Има и още нещо любопитно: други метали като никел, мед, манган и желязо имат подобен ефект като този на цинка. При тях обаче лесно може да се стигне до предозиране, което е рисковано. Поради това те не са особено подходящи за прием като добавки. „Цинкът се понася много по-добре“, коментира проф. Иванович-Бурмазович.

Цинкът е много важен за работата на сърцето

Как и защо се образуват свободните радикали

Свободните радикали възникват в хода на естествените метаболитни процеси в клетките. Когато митохондриите – миниелектроцентралите на клетките, са претоварени, образуването им се усилва. Друга причина за усиленото отделяне на свободни радикали е продължителното излагане на горещина, слънчеви лъчи, рентгенова лъчение, цигарен дим и някои вредни вещества от околната среда.

Свободните радикали като хипероксид причиняват оксидативен стрес. Агресивните молекули и атоми съдържат един електрон, който няма свързващ партньор. Затова те са силно реактивни. Свободните радикали могат да предизвикат верижни реакции, които увреждат или дори унищожават молекули, клетки и тъкани. Те превръщат полезните процеси в организма във вредни. По-лошото е, че генетичният материал също може да бъде увреден. По този начин свободните радикали биха могли да провокират дегенеративни нервни заболявания или мутации в клетките до ракови.

По статията работи Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -