Цинк и шоколад са суперзащита от болести

PRINT
шоколад ползи

Комбинацията от цинк с какао, кафе и черен чай показа невероятен ефект. Заедно те имат способността да забавят процесите на стареене и да пазят от болести.

Голяма част от възпаленията, които възникват в организма и които в крайна сметка могат да увредят дори ДНК, са свързани с т. нар. свободни радикали. Те не само са причина кожата да старее, но и могат да допринесат за възникването на болести като диабет, сърдечносъдови и дори рак.

Свободните радикали попадат не само отвън организма. Те могат и да възникнат и като отпадни продукти от обмяната на веществата. Част от тях са особено активните хипероксиди. Организмът сам произвежда ензимите супероксид дисмутаза (SOD), които обезвреждат свободните радикали. В определени ситуации обаче балансът може да се наруши.

Полифенолите са най-мощните антиоксиданти, отлагат старостта

Цинк и растителни вещества

добавки с цинкУчени от Университета в Ерланген обаче установили, че комбинацията от цинк и растителни полифеноли (съдържат се в кафе, чай, вино и шоколад) могат да постигнат същия защитен ефект като SOD.

Полифенолите сами по себе си могат да противодействат на свободните радикали, заяви проф. Ивана Иванович-Бурмазович (на снимката вляво) от Университета Ерланген. В комбинацията с цинк обаче те стават още по-ефективни. Цинкът в случая функционира като катализатор. С негова помощ малки количества полифеноли обезвреждат големи количества от агресивния хипероксид. Той бива превръщан в кислород и водороден пероксид.  

Ефектът на цинк + какао е поразителен

Засега учение са документирали ефекта от комбинацията само в лаборатория. Имаме обаче всички основания да смятаме, че същият резултат може да постигнете и ако вземете таблетка с цинк към чашата с какао, коментира проф. Иванович-Бурмазович.

Тя обаче не насърчава да се пробва цинк плюс вино. Наистина то съдържа полифеноли. Алкохолът в него обаче стимулира оксидативния стрес, коментира биохимикът.

Усиленият ефект от комбинацията с полифеноли обяснява защо цинкът предотвратява настинката и намалява продължителността на боледуването. Едва ли само цинкът е причината за този желан положителен ефект.

Доказаха: От настинки пази само цинкът!

Подходящи при диабет, хипертония

диабет метаболитен синдром

Защитните ефекти на цинка заедно с растителни вещества може да се използват и за подобряване на състоянието при хронични заболявания. Например може да се създадат лекарства, които съдържат както цинк, така и полифеноли. Идеята е диабетиците да се пазят от увреждане на бъбреците или нервите, или пък хипертониците да предотвратят инсулта.

Според експертите храни като шоколад, кафе и други могат да бъдат обогатени с цинк. По този начин те биха могли да имат по-силен стимулиращ здравето ефект и да забавят процесите на стареене. Има и още нещо любопитно: други метали като никел, мед, манган и желязо имат подобен ефект като този на цинка. При тях обаче лесно може да се стигне до предозиране, което е рисковано. Поради това те не са особено подходящи за прием като добавки. „Цинкът се понася много по-добре“, коментира проф. Иванович-Бурмазович.

Цинкът е много важен за работата на сърцето

Как и защо се образуват свободните радикали

Свободните радикали възникват в хода на естествените метаболитни процеси в клетките. Когато митохондриите – миниелектроцентралите на клетките, са претоварени, образуването им се усилва. Друга причина за усиленото отделяне на свободни радикали е продължителното излагане на горещина, слънчеви лъчи, рентгенова лъчение, цигарен дим и някои вредни вещества от околната среда.

Свободните радикали като хипероксид причиняват оксидативен стрес. Агресивните молекули и атоми съдържат един електрон, който няма свързващ партньор. Затова те са силно реактивни. Свободните радикали могат да предизвикат верижни реакции, които увреждат или дори унищожават молекули, клетки и тъкани. Те превръщат полезните процеси в организма във вредни. По-лошото е, че генетичният материал също може да бъде увреден. По този начин свободните радикали биха могли да провокират дегенеративни нервни заболявания или мутации в клетките до ракови.

По статията работи Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 1/5]
Цинк и шоколад са суперзащита от болести беше последно модифицирана от: април 10th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *